Aamulla aikaisin hain lehdet postilaatikosta, ja kahdeksalta kävin nostamassa lipun salkoon äitienpäivän kunniaksi. Antti oli tilannut meille uuden Weber Genesis -grillin, koska nykyinen Weber-grilli on jo aika vanha, vaikka onkin vielä ihan toimintakykyinen. Päivällä Jarno tuli kokoamaan grilliä, kun Antti ei saisi leikkauksen jälkeen vielä kumartua yhtään. Aikamoinen urakka grillin kokoamisessa olikin ennen kuin se oli koossa eikä ruuveja ja muttereitakaan jäänyt kovin paljon yli. Grilliä ei vielä koekäytetty, koska iltapäivällä oli muuta ohjelmaa.

PICT0022_edited-2.jpg

"Sanat eivät riitä kertomaan."

Vietimme äitienpäivän iltapäivää meillä perheen kesken. Mahduimme juuri ja juuri meidän ison pöytämme ympärille, kun haettiin lisätuoleja. Martti toi äidin ja isän meille ja lisäksi pussillisen harvinaisen komeita vastapoimittuja korvasieniä, jotka hän oli löytänyt lähimetsästä Paippisissa. Laitettiin sienet kuivumaan. Eviran ohjeen mukaan ”Korvasieniä voidaan säilöä kuivaamalla ne rapeiksi. Kuivattuja korvasieniä on liotettava vähintään kaksi tuntia ennen käyttöä (10 g sieniä ja 2 dl vettä). Liotuksen jälkeen korvasienet keitetään kahteen kertaan kuten tuoreet korvasienet.

Katsoin Risto ja Ritva Lehmusoksen kirjasta Jean Sibeliuksen pöydässä, miten siinä korvasienet neuvotaan käsittelemään ennen valmistamista. Kirjassa on sienikeiton ohje, johon käytetään korva- tai muita kuivattuja sieniä. Valmistusohjeen mukaan sienet huuhdotaan ja pannaan likoamaan edellisenä iltana. Ne keitetään sitten runsaassa vesimäärässä, kunnes pehmiävät, otetaan pois ja sijaan pannaan huuhdotut ohraryynit, jotka myös saavat kiehua pehmeiksi. Ohjeen mukaan ohraryynit siis keitetään vedessä, jossa sienet on ensin keitetty. Ohje on Kasvis-kotiruoka-kirjasta, jota Ainolan keittiössä käytettiin. Ohjeen alussa kehotetaan kuitenkin noudattamaan korvasienten käsittelyssä nykyisiä ohjeita. Ne ovatkin huomattavasti kirjassa annettua ohjetta yksityiskohtaisemmat ja turvallisemman tuntuiset.

Eilen kisailtiin Birdlife Suomen Tornien taisto -tapahtuma, jossa kilpailevat joukkueet tarkkailivat lintuja valitsemastaan lintutornista kahdeksan tunnin ajan ja pyrkivät havaitsemaan mahdollisimman monta lintulajia aamuviiden ja iltapäiväyhden välillä. Tapahtumaan osallistujia oli 325 lintutornissa. Voittajajoukkue tarkkaili lintuja Pyhäjoella Parhalahden kalasatamassa olevasta lintutornista, josta se havaitsi kaikkiaan 111 lintulajia. Aikamoinen määrä lajeja.

Lauantain Helsingin Sanomissa kerrottiin ukkometsosta, joka tuhosi torstaina Sipoossa omakotitalon pihassa olevan kasvihuoneen ja piti perhettä panttivankina. Lopulta tilanne oli niin hankala, että paikalle piti hälyttää poliisi. Poliisipartio sai metson kuljetushäkkiin, jossa lintu kuljetettiin eläinhoitolaan rauhoittumaan. Sitä ei pidätetty, vaan se pääsi vapauteen vuorokauden kuluttua. Kevät saa lintumaailmassa aikaan monenlaisia ilmiöitä.

Illalla televisiosta tuli Tähdet, tähdet -ohjelman finaali, jossa oli kaksi loistavaa kilpailijaa: oopperalaulaja Waltteri Torikka ja viihdetaiteilija Laura Voutilainen. En kyllä yhtään osannut ennakoida, kumpi kisan voittaa ja koska molemmat olivat niin hyviä, molemmat olisivat ansainneet voiton. Vuoden 2015 tähtien tähti on Waltteri Torikka, joka sai annetuista äänistä 58 prosenttia. Laura Voutilainen sai äänistä 42 prosenttia.