Lumpeen kukka.JPG

Lumpeiden kukinta pihalammessa alkaa olla ohi tältä kesältä.

Brysselissä perheensä kanssa asuvan ja siellä heinäkuun alkupuolella ylioppilaaksi päässeen Alexin ylioppilasjuhlia vietettiin Luumäellä heinäkuun lopussa. Juhlien ohjelma oli perinteinen; ensin syötiin lohikeittoa rantasaunalla, sen jälkeen oli iloista seurustelua puutarhassa, jossa Alexin äiti Susanna piti Alexille hauskan puheen ja nostettiin maljat. Lopuksi juotiin kakkukahvit. Kotimatkalla käytiin Martin ja Kirstin kanssa katsomassa Luumäellä Kankaan hautausmaan muistolehdossa muistokiveä, jossa on Antti-veljen nimilaatta.

Merjan syntymäpäiväkahveille mentiin Martin ja Kaijan kanssa. Merja oli leiponut monenlaiset herkut  ja siinä samalla tuli juoduksi Helenan-päiväkahvitkin. Parin päivän kuluttua juhlista hain Merjalta jo toisen kassillisen kesäkurpitsoita, joista meillä on tähän mennessä tehty monenlaista suolaista, makeaa ja etikkaistakin syötävää. Kunhan kaikki kesäkurpitsat on syöty, säilötty tai pikkelöity, niin kokoan yhteen, mitä kaikkea niistä tuli tehdyksi. Sen olen kuitenkin jo nähnyt, että kesäkurpitsa on tosi monikäyttöinen enkä ennen ole edes osannut ajatella, mitä kaikkea siitä voi tehdä.

Jarkon jo mennyttä ja Gian tulevaa syntymäpäivää juhlistettiin lounaalla Porvoossa Bistro Gustafissa Jarkon, Gian ja Rianan kanssa. Samalla Pariisissa ja Provencessa lomailleet matkalaiset kertoivat matkakokemuksistaan. Onneksi kaikkein pahimmat Etelä-Euroopan helteet eivät olleet osuneet heidän matkansa aikana Etelä-Ranskaan. Palautuivat siinä mieleen meidänkin monet mukavat automatkat Eurooppaan ja erityisesti Provenceen, jossa oltiin usein samaan aikaan Outin ja Tompan perheen kanssa. Provence viini- ja oliiviviljelmineen, laventelipeltoineen sekä ihastuttavine vanhoine kaupunkeineen on yksi lempipaikoistani Euroopassa Italian Toscanan ohella.

Kesän toiseksi viimeinen opasvuoro Sipoon vanhassa kirkossa oli lauantaina, jolloin sää oli kaunis, poutainen ja tuulinen. Ensi lauantaina on sitten tämän kesän viimeinen vuoro. Tämä kesä on taas tarjonnut mukavia hetkiä hyvin erilaisten, eri-ikäisten, erimaalaisten ja eri kirkkokuntiin kuuluvien kirkossa vierailleiden ihmisten kanssa. Viime lauantaina kirkossa kävi muiden muassa harmaakivikirkkoja bongaileva pariskunta, joka on käynyt tähän mennessä jo yli kuudesskymmenessä Suomen noin sadasta harmaakivikirkosta. Joskus itsekin ajattelin, että olisi kiva käydä niissä kaikissa, mutta nykyisestä muutaman kirkon vuosivauhdista täytyisi silloin reippaasti kiristää tahtia.