Sunnuntain Helsingin Sanomissa arvioitiin viisi Sibeliuksen juhlavuoden uutuuskirjaa, joista kiinnostavimmalta minusta vaikutti Esko Häklin ja Severi Blomstedtin toimittama Ainola, joka Helsingin Sanomien mukaan ”valaisee kattavasti Ainolan arkkitehtuuria, kirjastoa, taidekokoelmaa ja puutarhaa sekä elämää Tuusulanjärven taiteilijayhteisössä”. Jenny Kirveen kirjoittaman Aino Sibelius - Ihmeellinen olento -kirjan olen jo lukenut, samoin kirjan Minä & Sibelius, jonka ovat toimittaneet Anna Krohn, Lasse Lehtinen ja Janne Virkkunen. Martti Turtolan kirjoittamaan kirjaan Rakastan Sibeliusta ja Sakari Ylivuoren kirjoittamaan Sibeliuksen lampaanviulu -kirjaan täytynee myös tutustua.

Olen taas tehnyt varauksia Söderkullan kirjastossa ja tällä hetkellä minulla on varauksessa neljätoista kirjaa. Osa on vasta hankinnassa kirjastoon ja osa on lainassa. Toivottavasti ne eivät kaikki tule samaan aikaan vaan sopivin välein, että ehdin lukea ne.

Tänään vietettiin Järvenpään taidemuseolla Ainon (Sibelius) syntymäpäivää (Aino Järnefelt syntyi 10.8.1871). Meillä oli hankittuna kaksoismuseolippu Aholaan ja Järvenpään taidemuseoon ja päätimme mennä tänään taidemuseoon. Aholassa kävimme viime viikon lauantaina.

Ainon syntymäpäiväjuhlan kunniaksi taidemuseolla tarjottiin kahvia ja mokkapaloja. Ohjelmassa oli myös tietokilpailu, johon jokainen halukas voi osallistua. Museossa oli tietokilpailukysymyslomakkeita, joissa esitettyihin kysymyksiin vastaukset löytyivät näyttelystä. Jotkin kysymyksistä olivat yllättävän vaikeita, koska niiden vastaukset löytyivät iPadille tallennetuista teksteistä, ja yhteen kysymykseen emme löytäneet vastausta, vaikka kovasti sitä haimmekin. Siinä kysyttiin Ainolan possun nimeä. Emme tienneet sitä ja arvasimme annetuista vaihtoehdoista väärän nimen. Kotona etsin nimeä netistä ja sieltä selvisi, että Ainolan possun nimi oli aina Ottilia. Todennäköisesti emme nyt sitten pääse osallistumaan kirjapalkintojen arvontaan.

Taidemuseolta ajoimme Paippisiin poimimaan punaisia viinimarjoja. Isä oli poiminut niitä jo ainakin puoli ämpärillistä, joten keräsin vielä sen verran lisää, että ämpäri tuli melkein täyteen. Joimme kahvit, minkä jälkeen ajettiin kotiin, jossa pakastin marjat pieniin kerta-annoksiin. Niistä tehdään sitten syksyllä ja talvella marjarahkaa ja smoothieta.