20190510_184426 (2).jpg

 

Perjantaina mentiin Antin kanssa Helsingin Kaupunginteatteriin katsomaan pienellä näyttämöllä esitettävää hiihtäjä Aino-Kaisa Saarisesta kertovaa näytelmää Tahto, jota on kovasti kehuttu arvioinneissa. Esimerkiksi Helsingin Sanomien kriitikko Laura Hallamaa otsikoi arvionsa Helsingin Sanomissa 25.1.: Aino-Kaisa Saarisesta kertova näytelmä on täydellinen ja ansaitsee viisi tähteä – Miksi meillä on niin monta tyhjänpäiväistä näytelmää suurmiehistä, kun voi olla myös tällaista?

Näytelmän ensi-ilta oli tammikuussa ja nyt toukokuussa ovat viimeiset esitykset. Näytelmän on kirjoittanut Pekka Holopaisen vuonna 2016 ilmestyneen kirjan Tahto - Aino-Kaisa Saarisen kahdet kasvot pohjalta kirjailija Aina Bergroth ja ohjannut Sini Pesonen. Aino-Kaisa Saarista esittää Sanna-June Hyde ja hänen kilpasisartaan Virpi Kuitusta Linda Zilliacus.

Tahto-näytelmä kertoo hiihdosta, hiihtäjistä, voitontahdosta, häviämisestä ja voittamisesta. Tärkeässä osassa Aino-Kaisan hiihtäjän uralla ovat hänen vanhempansa, kaksoissisarensa, puolisonsa, valmentajansa ja kilpasisarensa Virpi Kuitunen, joka menestyy ja saavuttaa voittoja vuodesta toiseen kun taas Aino-Kaisa tulee aina vasta kakkosena. Myös suhteessa heidän yhteiseen valmentajaansa Aino-Kaisa kokee olevansa kakkonen. Mutta Aino-Kaisa ei anna periksi. Hänkin haluaa huipulle.

Sanna-June Hyde on kertonut, että kun hänelle tarjottiin Aino-Kaisan roolia, hän ryhtyi opettelemaan hiihtoa hiihdonopettajan johdolla. Hän myös tapasi Aino-Kaisa Saarisen lukuisia kertoja. Hän onkin hyvin uskottava Aino-Kaisa samoin kuin Virpi Kuitusta esittävä Linda Zilliacus kultaisessa hiihtohaalarissaan.

Tykkäsin Tahto-näytelmästä kovasti. Se oli hienosti kerrottu tarina vahvasta tahdosta. Se oli myös sellaista teatteria, jota on mukava katsoa; jossa kaikki osat ovat kohdallaan ja jossa ei ole mitään turhaa eikä teennäistä.

Sillä aikaa, kun me katsoimme teatteriesitystä Suomen miehet voittivat Kanadan joukkueen jääkiekon MM-kisojen ensimmäisessä ottelussa Slovakiassa. Ehdimme kuunnella auton radiosta ottelun kaksi ensimmäistä erää, mutta ottelun ratkaisu tapahtui kolmannessa erässä näytelmän ensimmäisen puoliajan aikana. Väliaikakahveja juodessamme katsoimme lopputuloksen netistä.

Lauantaina kävin tervehtimässä äitiä ja samalla istutimme Martin kanssa orvokkeja kuistin laatikoihin. Kotimatkalla poikkesin isää katsomassa. Illalla jaksoin katsoa kaksi ensimmäistä erää Suomi - Slovakia -ottelusta, joka sekin päättyi Suomen voittoon. Ennen kisojen alkua pohdittiin yleisesti, että miten Suomen mahtaa käydä, kun sillä on niin kokematon joukkue, jossa on harvinaisen suuri määrä ensikertalaisia. Hyvin on kuitenkin mennyt tähän asti ja miksei menisi tästä eteenpäinkin.

Sunnuntaina tapasin Jarkon perheen Rafael's Steakhouse & Bistro -ravintolassa Porvoossa, jossa söimme lounaan. Kun Henna ja Jarno eivät ehtineet lounaalle meidän kanssamme, tapasin heidät ja Oskun lounaan jälkeen kahvilla. Sitten kävin vielä ostamassa kotipuutarhaan lannoitteita ja kalkkia.