DSC01006 (2).JPG

 

Kuvat on otettu Floridassa Lantanan uuden sillan vihkiäisjuhlan ilotulituksesta 16.11.2013.

 

Kulunut vuosi on ollut monella tavalla poikkeuksellinen. Vuoteen on sisältynyt sekä iloisia että surullisia asioita ja tapahtumia. Maaliskuun puolivälistä lähtien koronapandemia on määritellyt meidänkin elämäämme, menemisiämme ja tekemisiämme.

 

Alkuvuodesta elämä oli mukavan vilkasta. Käytiin oopperassa, baletissa, teatterissa ja konserteissa. Tavattiin perheenjäseniä ja ystäviä ja helmikuussa vietettiin Hennan ja Jarnon ikimuistoista hääjuhlaa Lauttasaaren kallioilla.

 

Maaliskuisena perjantaina olimme lähdössä Tampereelle viettämään minun syntymäpäivääni ja katsomaan Notre Damen kellonsoittaja -musikaalia. Ei päästy lähtemään, kun kaikki tapahtumat peruutettiin juuri tästä perjantaista lähtien koronaviruspandemian takia. Seitsemänkymmentä vuotta täyttäneet, siis myös meidät katsottiin riskiryhmäläisiksi, joiden suositeltiin pysyvän kotona, ainoastaan kaupassa ja apteekissa sai pikaisesti käydä.

 

Vanhin lapsenlapseni Chesmus pääsi ylioppilaaksi Porvoon Linnankosken lukiosta toukokuussa ja ylioppilasjuhla striimattiin. Ylioppilaat eivät päässeet koululle, vaan he seurasivat tapahtumaa kotonaan, ja niin tekivät myös heidän läheisensä. Heinäkuussa Chesmus meni armaijaan. Myös sotilasvalatilaisuus järjestettiin ilman yleisöä, ja sekin oli katsottavissa suorana nettilähetyksenä.

 

Kesän festivaalit ja musiikkijuhlat peruutettiin. Meiltä peruuntuivat Ilmajoen Musiikkijuhlat ja Savonlinnan Oopperajuhlat. Nämä siirtyivät sellaisenaan kesään 2021. Kesäteatteriesitykset ja monet muutkin tilaisuudet, joihin olimme suunnitelleet menevämme, peruutettiin tai siirrettiin myöhempään ajankohtaan.

 

Heinäkuun alusta lähtien vapaaehtoiset kesäoppaat pääsivät opastehtäviin Sipoon Vanhaan kirkkoon, ja minäkin olin oppaana heinä- ja elokuussa. Kirkossa oli mukavasti kävijöitä, tosin aikaisempia vuosia vähemmän.

 

Heinäkuun alkupäivinä Eino-isäni joutui keuhkokuumeen takia Porvoon sairaalaan, jossa hän kuoli viikon kuluttua 93 vuoden ikäisenä. Isän siunaustilaisuus pidettiin Valon kappelissa Nikkilässä perheenjäsenten ja läheisimpien ystävien läsnäollessa.

 

Heinä-elokuun vaihteessa vietimme Antin kanssa viikon Savonlinnassa, B & B Taipaleenniemessä Saimaan rannalla. Ensimmäisen kerran moneen kuukauteen kävimme konsertissa Savonlinnassa. Edellisestä konsertissa käynnistä oli viitisen kuukautta eikä seuraavaa ole vielä tullut.

 

Elokuussa minulle järjestettiin Kerkkoossa Vanhassa navetassa yllätyssyntymäpäiväjuhla. Juhlassa esiintyivät ihastuttavat Saija Tuupanen ja Mikael Konttinen. Ohjelmassa kunnioitettiin meidän perheemme perinteitä; oli tietokilpailu ja syötiin raclettea.

 

Syyskuussa veljeni Antti kutsui sisaruksensa tutustumaan Luumäen historiaan; sekä P. E. Svinhufvudin kotimuseoon Kotkaniemeen että Salpalinjaan. Luumäeltä jatkoin muutamaksi päiväksi Hilkan ja J-F:n mökille Savonrantaan.

 

Katri-äidin 95-vuotisjuhlaa vietettiin pienellä joukolla marraskuussa. Juotiin kahvit ja syötiin naapurin Kaijan tekemää täytekakkua.

 

Joulukuussa lapsenlapseni Daniela pääsi ylioppilaaksi Linnankosken lukiosta. Ylioppilaat saivat nyt osallistua juhlaan, koska heitä oli vain pieni joukko. Heidän perheenjäsenensä saivat katsoa tilaisuuden striimattuna.

 

Joulun ajan olemme viettäneet pääosin kotona kahdestaan. Läheisimpiä perheenjäseniämme olemme nähneet vain lyhyesti. Nuorimman lapsenlapseni, lokakuussa vuoden täyttäneen Edenin, elämää olemme seuranneet lähes päivittäin saatujen kuvien ja videoiden kautta.

 

Helsingissä asuvaa ja sairaanhoitajaksi opiskelevaa lapsenlastani Corinnea olen nähnyt tänä vuonna hyvin vähän, samoin yläkoulua käyvää Rianaa, jonka kanssa Rianan alakouluaikana tavattiin lähes viikoittain ja harrastettiin taidetta, musiikkia, askastelua ja muuta mukavaa.

 

Vuoteen on sisältynyt paljon käsien pesua sekä desinfiointiaineen ja maskin käyttöä. Televisiota ja erilaisia striimattuja ohjelmia on katsottu runsaasti. Paljon on myös luettu, ja minä olen kutonut sukkia ja leiponut. Koronavirusuutisointia on seurattu televisiosta ja lehdistä.

 

 

DSC00922 (2).JPG