DSCN0296.JPG

Hangelby-järvellä oli harmaata ja jään päällä oli vettä.

Aamulla satoi vettä, mutta kun sade lakkasi, lähdin kävelylenkille ja kiersin Hangelby-järven ympäri. Järvi on vielä jäässä, jään päällä on kuitenkin vettä paikoin runsaastikin. Muutama telkkäkin jo näkyi lentelevän järvellä, mutta vielä ne eivät pääse järveen uimaan. Meidän etupihan telkänpöntön suuaukkoon on päivän aikana ilmestynyt untuvia, joten telkkä on jälleen käynyt siellä. Vaihdoin tietokoneen paikkaa, jotta näen koneella ollessani olohuoneen ikkunasta suoraan telkänpöntölle. Näin voin seurata pöntön tapahtumia, vaikka havaittuja tapahtumia onkin ollut tähän mennessä vasta yksi pönttöön meno.

DSCN0324.JPG

Telkänpöntön katolla ja suuaukossa näkyy untuvia.

Aleksanterin teatterissa Helsingissä esitetään parhaillaan Helsingin Sanomien 125-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Gunilla Hemmingin käsikirjoittamaa ja Katja Krohnin ohjaamaa näytelmää Ihanteiden aika - Päivälehden piiri, Nuori Suomi 125 vuotta sitten. Olin hankkinut lipun esitykseen, koska aihe vaikutti kiinnostavalta ja tänään kävin päivänäytöksessä katsomassa sen. Näytelmä kuvaa Päivälehden synnyttämistä vuonna 1889. Päivälehden perustajia olivat Eero Erkko, Arvid Järnefelt, Juhani Aho ja Edvard Oskar Sjöberg. Lehden perustajien lisäksi näytelmässä esiintyy muun muassa kirjailija Minna Canth.

Ihanteiden aika - Päivälehden piiri on hyvin tehtyä teatteria. Se kuvaa kiinnostavasti, paitsi Päivälehden alkuvaiheita, myös elämää Suomessa 1800-luvun lopussa ja 1900-luvun alussa. Nykytekniikalla siihen on saatu mukaan mielenkiintoisia elementtejä. Muun muassa Akseli Gallen-Kallelan Symposion-maalauksessa sen henkilöt keskustelevat keskenään niin, että heidän suunsa liikkuvat.

Päivälehden alkuvaiheet olivat vaikeita. Rahaa ei ollut ja venäläiset sensuuriviranomaiset vahtivat jatkuvasti lehden sisältöä. Lehti jäi monta kertaa ilmestymättä poliittisista syistä ja se myös lakkautettiin useita kertoja määräajaksi. Vuonna 1904 Päivälehti määrättiin lopetettavaksi ”ikuisiksi ajoiksi”. Viisi päivää myöhemmin Päivälehden tekijät julkaisivat uuden lehden - Helsingin Sanomat. Näytelmän ensi-ilta oli perjantaina 13.3.2015, johon mennessä Päivälehti – Helsingin Sanomien numeroita oli ilmestynyt 41700 kappaletta.

Kun Suomi itsenäistyi 1917, venäläinen teatteri (Aleksanterin teatteri) jäi Suomen valtion haltuun ja se luovutettiin väliaikaiseksi toimipaikaksi Suomalaiselle Oopperalle, joka näin sai ensimmäisen oman talon. Aleksanterin teatteri oli Oopperan käytössä vuodesta 1919 vuoteen 1993, jolloin uusi oopperatalo valmistui. Aleksanterin teatteri vaikuttaa kovin pieneltä ja ahtaalta, mutta jotain viehättävää vanhan ajan tunnelmaa siinä kuitenkin on. Ensi maanantaina Aleksanterin teatteri täyttää 135 vuotta.