P1010045.JPG

 

Lauantai-iltapäivällä ajoimme kyläilemään Kirkkonummelle ystäviemme luokse. Sää oli kaikkea muuta kuin keväinen, kun ajoimme kehä ykköstä pitkin. Tuuli ja satoi räntää niin, että välillä näkyvyys oli melkein olematon ja lämpötilakin lähenteli nollaa. Perillä Kirkkonummella paistoi aurinko, vaikka sielläkin oli vähän aikaisemmin satanut ja maa oli paikoin valkoinen. Ilta kului rattoisasti niin kuin aina mukavan isäntäväen seurassa, ja kun illalla ajoimme kotiin, sää oli huomattavasti parantunut.

 

DSC03120 (3).JPG

 

Lokit ovat saaneet syödyksi kaikki Porvoon Kalatalosta niille tuomani kalanperkeet. Niiden ruokailua ja välillä myös pientä kiistelyä on ollut kiva seurata. Ehkä jossain vaiheessa haen vielä toisenkin annoksen kalaruokaa lokeille.

Lauantaiaamuna pihalammessa uiskenteli telkkä ja hieman myöhemmin Kimmon vuosi sitten asentaman pöntön suuaukolla kurkisteli naarastelkkä. Se ei kauan viipynyt paikoillaan vaan lähti lentoon ja suuntasi kohti Hangelby-järveä. Toivottavasti se piti pönttöä sopivana tulevalle pesueelleen ja ryhtyy munimaan ja hautomaan siinä.

Sunnuntaina kävin Paippisissa auttamassa Kaijaa kuvakirjan tekemisen aloittamisessa. Ifolor-kuvakirjojen tekeminen on tosi helppoa ja vaivatonta, niihin voi kuvien lisäksi laittaa kokonaisia tekstisivujakin ja lisäksi asiakaspalvelu on apua tarvittaessa huippuhyvää ja nopeaa. Myös valmiit kirjat saa muutaman päivän kuluttua tilauksesta ja ne ovat laadukkaita.

Kevään ja muuttolintujen innoittamana lainasin seutulainana Askolan kunnankirjastosta Juha Laaksosen kirjoittaman murharomaanin Murha lintusaaressa (2015, 382 sivua). Kirjan kirjoittaja Juha Laaksonen on tietokirjailija ja toimittaja, joka on vuodesta 1991 alkaen tehnyt luonto-ohjelmia Yle Radio Suomelle. Hän kirjoittaa kirjan alkulehdellä, että hänellä oli alun perin tarkoitus vain kirjata muistiin Utössä vietettyjä hetkiä ja yllättää lintuharrastajakaverinsa, mutta että vahingossa hän tulikin kirjoittaneeksi murharomaanin.

 

mainImage_4c8faae0-2457-4d03-aee3-958d268b5417_495x800.jpg

 

Murha lintusaaressa alkaa siitä, kun tunnettu luonnonsuojelija Tahvo Puistola löytyy merestä kuolleena Utön kaupan edustalta. Tapahtumaa ryhtyy selvittämään rikospoliisi Rainer Salokannel, jonka työskentelyä kaukaiselle ulkomeren saarelle saapuneet  lintuharrastajat ja paikalliset seuraavat kiinnostuneina. Puistola oli tunnettu henkilö saarella, mutta siitä, miksi hänet murhattiin, kenelläkään ei tunnu olevan minkäänlaista käsitystä. Useimmat tosin myöntävät, että Puistola ei ollut kovin suosittu henkilö. Paitsi murhasta ja sen tutkimisesta, kirja kertoo lintuharrastajien elämästä ja eri tavoista tutkia ja tarkkailla lintuja Utön saarella. Utön saarelta löytyy myös lintuharvinaisuus, tundrakirvinen,  jonka kaikki saaren lintuharrastajat haluavat nähdä.

Tarina kertoo yhden päivän, syyskuun kuudennentoista, tapahtumista Utössä. Se alkaa kello 6.45: ”Mies kellui mahallaan matalassa rantavedessä.” ja loppunäytös esitetään kello 23.45. Kirjan alkulehdille on piirretty kartta Utön saaresta ja sen rakennuksista. Kirjan keskeiset 28 henkilöä esitellään myös kirjan alussa, ja se onkin tarpeen, sillä muuten kirjan tarinan seuraaminen olisi vielä nykyistäkin vaikeampaa. Kirjan lopussa esitetään lukijoille kysymys, kuinka monta lintulajia kirjan kuvissa ja teksteissä esiintyy ja vastaus kysymykseen löytyy kirjan sivulta 317, se on 45 lintulajia.

Murha lintusaaressa on kiinnostava kirja lähinnä lintubongareiden ja heidän touhujensa osalta, mutta murhan selvittely siinä ohessa tekee kirjasta hieman sekavan ja vaikeasti seurattavan. Kirjoittaja hallitsee erinomaisesti luonnon ja lintujen kuvauksen, mutta murhan ja sen selvittäminen liittyvän jännitteen ylläpitäminen ei oikein onnistu.