Amerikan televisio-ohjelmat ovat lähes kokonaan keskittyneet käsittelemään perjantaina virkaan astuvaa Yhdysvaltain 45. presidenttiä Donald Trumpia ja hänen sanomisiaan ja tekemisiään. Samoin ovat tehneet sanomalehdet ja erityisesti Palm Beach Post, jolla onkin paljon sanottavaa ja kirjoitettavaa osa-aikaisesta Palm Beachin asukkaasta.

Tänään maanantaina televisiossa on ruodittu monesta näkökulmasta kansalaisoikeuksien ikoniksi kutsutun Georgian kongressiedustajan John Lewisin viimeperjantaista lausuntoa, jossa hän esittää näkemyksenään, että Donald Trumpin valinta ei tapahtunut lainmukaisesti. Lewis on myös ilmoittanut, että hän boikotoi Trumpin perjantaista virkaanastujaistilaisuutta. Trump on vastannut Lewisille, että Lewisin kannattaisi käyttää aikaansa surkeassa kunnossa olevan ja rikollisuuden vaivaaman vaalipiirinsä olojen korjaamiseen. ”Pelkkää puhetta. Ei toimintaa tai tuloksia. Surullista!”, kirjoitti Trump.

Lewisin lisäksi useat muut demokraattiedustajat ovat ilmoittaneet jäävänsä pois perjantaisesta virkaanastujaistilaisuudesta. Myös useat taiteilijat ovat kieltäytyneet esiintymästä tilaisuudessa, ja jotkut ovat peruuttaneet esiintymisensä, muun muassa Broadway-tähti Jennifer Holliday, joka kertoi syyksi sen, että hänen homo- mustaihoiset ystävänsä ovat protestoineet hänen esiintymislupaustaan vastaan. Lisäksi peruuttamiseen vaikutti Hollidayn mukaan se, että esiintyjien joukossa ei ole muitakaan tähtiesiintyjiä.

Barack Obaman virkaanastujaisjuhlassa sitä vastoin oli runsaasti huippuesiintyjiä, muun muassa Beyoncé, Bruce Springsteen, U2, Alicia Keys, Jennifer Hudson ja muita. Tasoero Trumpin tilaisuuden esiintyjiin on melkoinen, kuten Palm Beach Post kirjoitti sunnuntaina. Trump tosin on selittänyt, että tilanne on täysin hänen toiveittensa mukainen, koska juhlallisuuksien on tarkoitus olla ihmisten juhla, ei mikään A-listan esiintyjien kavalkadi. Trumpin tiimi on tarjonnut konserttia  ilmaiseksi televisioitavaksi, mutta mikään yhtiö ei toistaiseksi ole ilmoittanut esittävänsä sitä.

Trumpin juhlallisuuksissa esiintyy muun muassa upea 16-vuotias amerikkalaislaulaja Jackie Evancho, jonka konsertissa olemme täällä Floridassa olleet kaksi kertaa, viimeksi viime vuoden alussa. Kun olimme Evanchon konsertissa ensimmäisen kerran, Evancho oli vasta 12 - 13 -vuotias, mutta kun hän lauloi ooppera-aarioita, se oli niin upeaa kuultavaa, että harvoin sellaista pääsee kokemaan.

Floridalla, ja erityisesti Palm Beachin piirikunnalla, on odotuksia Trumpin presidenttikaudelta, koska Trump on osa-aikainen Floridan asukas. Viime perjantaina Floridan kuvernööri Rick Scott sanoi Palm Beach Postin haastattelijalle, että hän aikoo juhlia uuden ajan koittamista Floridalle, kun hänen ystävänsä kahdenkymmenen vuoden ajalta aloittaa Yhdysvaltain presidenttinä. Scott ja muut Floridan johtavat republikaanit matkustavat Washington D.C.:hen juhlallisuuksiin. Rick Scott isännöi ja hänen puolisonsa Ann Scott emännöi Washington D.C.:ssä erilaisia juhlatilaisuuksia viikon aikana.

Rick Scott kertoi myös Palm Beach Postin haastattelussa, että hänen suurimmat odotuksensa Trumpilta kohdistuvat Obaman terveydenhoitouudistuksen, Obamacaren, kumoamiseen ja uudistamiseen, demokratiaa edistävän ja diktatuuria palvelevan Kuuba-politiikan luomiseen ja siihen, että Floridan satamille saataisiin lisää liittovaltion rahaa. Rick on ollut alusta lähtien Trumpin vankkumaton kannattaja.

Donald Trump on ehtinyt jo tähän mennessä haukkua ja suututtaa monia tahoja, kongressiedustaja John Lewisin lisäksi hän on haukkunut myös muun muassa Naton ja Angela Merkelin.

Palm Beach Post kirjoitti sunnuntaina, että mielenosoittajat kokoontuivat lauantaina tukemaan siirtolaisten oikeuksia eri puolilla Yhdysvaltoja. Mielenosoituksissa vastustettiin tulevan presidentin Donald Trumpin maahanmuuttajien vastaisia puheita ja päätöstä rakentaa muuri Yhdysvaltain ja Meksikon rajalle. Trump on myös ilmoittanut hyökkäävänsä maahan muuttavia muslimeja vastaan. Mielenosoittajat ilmoittivat, että he eivät aio sallia sitä, että Donald Trump ”hautaa Vapaudenpatsaan”.

Sunnuntaisessa kolumnissa Palm Beach Postissa Miami Heraldin toimittaja Leonard Pitts Jr. kirjoitti siitä, miten Donald Trumpin entinen kampanjapäällikkö Kellyanne Conway puolusti Trumpia sen jälkeen, kun Trump oli hyökännyt Meryl Streepiä vastaan Streepin Golden Globe -palkintogaalassa pitämän puheen jälkeen. Pitts kirjoitti muun muassa, että Conway moittii ihmisiä siitä, että he uskovat vain sen, mitä tulee Trumpin suusta, kun heidän sen sijaan pitäisi katsoa, mitä Trumpilla on sydämessään. Conway on sitä mieltä, että Trumpilla on hyvä sydän, se vain ei tule esiin hänen puheissaan.

Toimittaja Pitts jatkaa: ”Conway tietää, että tästä miehestä tulee presidentti. Hän varmaan myös tajuaa, että presidentin sanomisella voidaan yllyttää vallankumoukseen, että presidentin sanomiset vaikuttavat pörssikursseihin ja että niillä voidaan tapattaa ihmisiä.” Pitts  toteaa vielä, että ”jos silmät ovat ikkunat sieluun, silloin suu on megafoni, ja Trump on käyttänyt megafoniaan toistuvasti ja tehokkaasti kertoakseen meille, millainen ihminen hän on. Conwayn vetoomus, että Trumpin suu pitäisi jättää huomiotta ja että huomio pitäisi kiinnittää hänen sieluunsa, on typerä”, toteaa Pitts.