20200525_130746.jpg

 

Viikonloppu oli kaunis, aurinkoinen ja melko lämminkin. Niinpä olikin mukava istua Jarkon ja Gian terassilla, kun vielä Riana ja Corinnekin olivat paikalla. Corinnea en ole monta kertaa nähnytkään sen jälkeen, kun hän muutti Helsinkiin. Sunnuntaina istuttiin puolestaan taas Paippisissa lasitetulla terassilla ja juotiin kahvia. Kyllähän nämä pihatapaamiset sujuvat hyvin, kun sää alkaa olla kesäinen.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos (THL) on päivittänyt yli 70-vuotiaita kansalaisia koskevaa koronaohjeistusta, jossa ennen velvoittavat ohjeet ovat nyt suosituksia. Ikäihmisten tulisi kuitenkin noudattaa näitä suosituksia suojatakseen itseään koronavirustartunnalta. Koska sosiaaliset suhteet muihin ihmisiin ovat tärkeitä myös poikkeusoloissa, ystäviä ja tuttavia tulisi tavata mielellään ulkona, ja on tärkeää, että pidetään kahden metrin turvavälit. Näin olemme toimineetkin.

Kävimme Antin kanssa lounasretkellä lammen rannalla. Sytytimme tulen nuotiopaikalle luomaan tunnelmaa, vaikka tulta ei ruoanlaittoon olisi tarvittukaan, koska söimme valmiiksi tehdyt eväät.

 

P1250860.JPG

Tässä pöntössä on muninta käynnissä.

 

P1250875.JPG

Tästä pöntöstä poikaset ovat lähteneet, mutta kaksi munaa on jäänyt kuoriutumatta.

Kimmo ja Kim tulivat tarkastamaan telkänpönttöjen tilanteen, kun puhelimessa ensin tein Kimmolle selkoa kevään telkkähavainnoista. Ensimmäisessä pöntössä oli kymmenen munaa, joten Kimmo oletti, että pöntössä olisi jo kevään toinen muninta käynnissä, koska melko tarkasti kaksi kuukautta aikaisemminkin edellisellä tarkastuskäynnillä siellä oli muninta menossa. Toisessa pöntössä oli neljä munaa, jotka jäivät kellumaan veden pinnalle. Siinä pöntössä oli ollut onnistunut pesintä, josta nämä neljä munaa olivat jääneet kuoriutumatta. Kolmannessa pöntössä oli kaksi munaa, joten siinäkin oli ollut onnistunut pesintä, kaksi munaa ei vain ollut kuoriutunut. On normaalia, että kaikista munista ei kuoriudu poikasia.

Neljännessä pöntössä lammen rannalla oli telkkä hautomassa, ja kun Kimmo raotti pöntön kattoa, se päästeli tosi kovia ääniä,  mutta jatkoi muuten kaikessa rauhassa haudontaa. Kimmo totesi, että hän ei ole koskaan pesiä tarkastaessaan kuullut telkän päästävän niin voimakkaita ääniä, ja hän on sentään käynyt telkänpöntöillä vuosikymmenten aikana kaikkiaan yli kymmenentuhatta kertaa. Viidennessä pöntössä oli ilmeisesti oravien sinne viemiä kuusenoksia ja risuja. Pönttötarkastuksen jälkeen istuttiin terassilla ja juotiin kahvit.

Vaikka kuinka olemme tarkkailleet telkkien pesintää, jotta pääsisimme näkemään niiden lähdön pöntöistä, se ei ole tänä keväänä onnistunut. Onneksi aikaisempina vuosina olemme muutaman kerran nähneet telkkäemon poikasineen lammessa, vaikka pöntöstä lähtöä emme olekaan nähneet.

Iltapäivällä ajoin Jarkon ja Gian auton perässä Tervajärvelle, muutaman kilometrin päähän Porvoosta. Jarno, Henna ja Eden sekä Osku viettävät siellä muutaman päivän tutustuen järven rannalla olevaan mökkiin ja pihapiiriin ennen kuin he päättävät, vuokraavatko he sen kesäksi. Istuttiin mökin avaralla pihamaalla, ihailtiin tyyntä järvenpintaa ja syötiin kesäisesti grillimakkaraa ja maissintähkiä.

Aivan erityinen kesän tuntu tuli, kun kuuntelin ja katselin Helsingin Sanomien videon, jossa Club For Five -lauluyhtye esittää Suvivirren. Videolla joukko opettajia kirjoittaa luokkahuoneissa Suvivirren sanoja taululle ja yhtyeen jäsenet vierailevat vanhojen koulujensa edessä.