DSCN3401 (3).JPG

Bosgårdin kartanon joulupöytä.

Päivät ovat olleet kovin pimeitä ja sateisia, mutta joulun läheisyys lohduttaa ja ilahduttaa. Siivouspalvelun Sari kävi pesemässä talomme ikkunat ja samalla vaihdoin joulukapat keittiön ikkunoihin. Torstaina vietin iltapäivän Rianan kanssa. Kävimme jakamassa Rianan tekemiä joulukortteja lähistöllä asuvien perheenjäsenten ja ystävien postilaatikoihin. Eilen menin Paippisiin auttamaan jouluvalmisteluissa. Lintusuontie oli aivan peilikirkkaassa jäässä, onneksi tien penkat olivat kuitenkin sulat, joten ei ollut vaaraa, että auto liukuisi ojaan, vaikka tie onkin paikoin pahasti ojaan päin kallellaan. Etäisyys meiltä Paippisiin on vain 30 kilometriä, mutta meillä tiet ovat olleet täysin sulat, kun taas Paippisissa jonkin aikaa sitten satanut lumi oli tiivistynyt tien pintaan ja nyt satanut vesi oli liukastuttanut tien.

Tänään olimme Jarkon perheen kanssa syömässä jouluisen lounaan Bosgårdin kartanon päärakennuksessa, jonne se perinteisesti oli tänäkin joulua edeltävänä viikonloppuna katettu. Ruoka oli erittäin maukasta, erityisesti kylmäsavustettu siika ja lohi sekä Kellgrenin kalastajaperheen silakkatuotteet. Väkeä oli paikalla kuitenkin melko vähän. Keskustelin talon väen kanssa ja kerroin, että ruoka oli erinomaista, mutta tietoa lounaasta oli ollut niukasti tarjolla. He kertoivat, että joululounaasta oli ilmoitettu Facebookissa. Facebook ei ole ravintolan ainoana ilmoitusmuotona minusta kovinkaan tehokas, vaikka yhä enemmän sitä siihen käytetäänkin. Mekään emme olleet nähneet ilmoitusta kartanossa tarjottavasta joululounaasta Facebookista vaan sähköpostiin tulleesta ilmoituksesta, jossa mainostettiin Bosgårdin viikonloppuna pidettäviä joulumyyjäisiä. Ilmoituksessa kerrottiin, että ”Lisäksi voit maistaa ja ostaa tuotteita Bosgårdin jouluruokamyyjäisissä ja sen joulupöydässä la-ma 19-21.12 klo 10-18.” En ollut ensimmäisellä lukemisella edes havainnut mainintaa joulupöydästä. Kartanon väki oli kiitollinen saamastaan palautteesta ja he rupesivat miettimään, olisiko mitään keinoa saada tietoa joulupöydästä vielä tässä vaiheessa eteenpäin.

Ravintoloiden Facebook-ilmoittelu on lisääntynyt, mutta kaikki potentiaaliset asiakkaat eivät suinkaan etsi Facebookista tällaisia ilmoituksia. Ylen uutisten mukaan 75 - 89 -vuotiaista suomalaisista vain 20 % on käyttänyt Internetiä ja kuinkakohan moni näistä on käyttänyt Facebookia. Suomessa on myös noin 300 000 vanhusta, jolla ei ole käytössään tietokonetta. Heistä noin 40 000 on sellaisia, ettei heillä ole matkapuhelintakaan. Tätä kuluttajajoukkoa varten kannattaisi miettiä monipuolisempia tapoja ilmoitella tapahtumista.

 

DSC00673.JPG

Tenorissimo.

Illalla mietin pitkään, jaksanko lähteä Sipoon kirkkoon kuuntelemaan Tenorissimon ”Oi jouluyö” -konserttia. Antti jäi mieluummin kotiin, mutta minä päätin lähteä. Tenorissimo on kahden tenorin, Reijo Ikosen ja Lasse Riutamaan, duokokoonpano ja heidän säestyskokoonpanonsa oli Ulla-Stina Ikonen, harppu ja Ulla Lampela, sello. Olemme kuunnelleet tätä kokoonpanoa myös Floridassa, jossa he ovat olleet esiintymismatkalla muutama vuosi sitten.

Konsertti eteni joulutarinan mukaan. Tenorien esittämät laulut soivat Sipoon akustisesti hyvätasoisessa kirkossa kauniisti. Konsertissa kuultiin tuttuja ja myös tuntemattomia joululauluja sopivassa suhteessa ja lopussa tenorit esittivät A. Adamin kauniin laulun ”Oi jouluyö”. Yleisöä oli kirkossa mukavasti ja esiintyjät olivat peräti hämmästyneitä, kun heiltä haluttiin kaksi ylimääräistä numeroa. Kannatti lähteä, vaikka kirkon epämukavassa penkissä istuminen tuottikin tuskaa yläselässäni olevan kiputilan takia.