P1160216.JPG

 

Viime viikonlopuksi oli hankittu liput kahteen tapahtumaan, lauantaiksi Kansallisoopperan Don Quijote -balettiin ja sunnuntaiksi Erkkolan Sinun silmiesi tähden -konserttiin. Lauantaina Kansallisoopperassa oli kaksi Don Quijote -balettiesitystä, meillä oli liput iltapäivällä kahdelta alkavaan näytökseen. Sunnuntaina Erkkolassa oli myös kaksi esitystä ja meillä oli liput aikaisempaan eli viideltä iltapäivällä alkavaan esitykseen.

Don Quijote -baletin musiikin on säveltänyt itävaltalainen balettimusiikin säveltäjä, viulisti ja viulunsoiton opettaja Ludwig Minkus vuonna 1869. Koreografian tähän esitykseen oli tehnyt Patrice Bart, joka oli sovittanut sen Ranskassa syntyneen tanssijan, koreografin ja opettajan Marius Petipan vuonna 1869 tekemästä koreografiasta. Petipa toimi aikanaan tanssijana Pariisissa, mutta muutti myöhemmin Pietariin Mariinski-teatteriin, jossa hän esiintyi baletissa ja myös teki uusia sovituksia baleteista.

Kansallisoopperan Don Quijote -baletti oli erittäin kaunista katseltavaa ja kuunneltavaa. Esiintyjäjoukko oli suuri ja erityisesti joukkokohtaukset olivat näyttäviä. Baletin musiikki oli todella kaunista. Esiintyjien asut olivat värikkäitä ja koska meillä oli paikat ensimmäisellä rivillä, näimme kaikki asujen yksityiskohdatkin selvästi. Tosin tarjosimme takanamme istuville isoäidille ja hänen alle kouluikäiselle lapsenlapselleen paikkamme ensimmäisen näytöksen jälkeen, kun huomasimme, että kyseinen pikkupoika oli hieman rauhaton ja ajattelimme, että hän ei ehkä näe takaamme. Hän sanoi kyllä nähneensä ihan hyvin, mutta päästyään etupenkkiin hän toisen näytöksen ajan oli melko rauhallinen. Kolmannen näytöksen aikana hän taas hieman pitkästyi ja aivan esityksen lopussa hän leikki istuimellaan ja putosi siitä.

Vaikka Kansallisoopperan Don Quijote oli hieno esitys, en voinut olla taas kerran vertaamatta sitä Ballet Mikkelissä näkemäämme Don Quijoteen, jossa Kitrin roolin tanssi Bolshoi Ballet'n Svetlana Zakharova. Se on edelleenkin vaikuttavin balettikokemukseni, vaikka sen näkemisestä onkin kulunut jo vuosia.

Balettiesityksen jälkeen haimme Söder Pippurista Romeo- ja Julia-pizzat ja tulimme kotiin katsomaan naisten ampumahiihdon maailmancupin takaa-ajokilpailua, jonka olimme tallentaneet, koska hiihto oli samaan aikaan baletin kanssa. Kaisa Mäkäräinen voitti kisan ja oli enää viiden pisteen päässä cupia johtavasta Anastasija Kuzminasta. Ennen viimeistä maailmancupviikonloppua Tjumenissa Venäjällä Mäkäräinen oli ollut Kuzminaa jäljessä 52 pistettä.

Sunnuntaina ennen kuin lähdettiin Tuusulaan Taiteilijakoti Erkkolassa pidettävään konserttiin, ohjelmoitiin naisten ampumahiihdon maailmancupin yhteislähtökilpailu tallentumaan. Erkkola on runoilija J. H. Erkon taiteilijakoti ja se valmistui Tuusulan Rantatien varteen vuonna 1902, samoihin aikoihin kun Järnefeltien Suviranta (1901), Pekka Halosen Halosenniemi (1902) ja Jean Sibeliuksen Ainola (1904). Erkkola on Aleksis Kiven kuolinmökin läheisyydessä, koska Erkko ihaili Kiveä ja halusi asua lähellä Kiven viimeistä asuinsijaa. Erkko ehti asua Erkkolassa vain vajaat viisi vuotta vuoteen 1906, jolloin hän kuoli.

Erkkolassa järjestetään taidenäyttelyitä ja pienimuotoisia konsertteja. Konserttiyleisöä paikalle mahtuu vain nelisenkymmentä henkeä, ja siellä järjestetyt konsertit ovat aina olleet hyvin lämminhenkisiä. Sunnuntain Sinun silmiesi tähden -konsertissa esiintyivät baritoni Hannu Lehtonen, joka laulamisen lisäksi soitti saksofonia sekä Seppo Hovi, joka säesti Lehtosta pianolla ja harmonikalla sekä kertoi Suomen itsenäisyyden ajan populaarimusiikin historiasta kiinnostavasti ja hauskasti.

Konsertti alkoi komeasti Oskar Merikannon laululla Anniina ja jatkossa muisteltiin erityisesti Toivo Kärjen, Olavi Virran ja Reino Helismaan elämäntyötä ja esitettiin heidän musiikkiaan. Sellaiset komeat tangot kuin Angelique,  Mustasukkaisuutta, Hopeinen kuu ja Illan viimeinen tango ja  soivat upeasti Erkkolan hirsiseinäisessä salissa. Junnu Vainion Eino Grönille tekemä onnittelulaulu Ääretön aava ympärilläin oli myös erittäin kaunis.

Konsertin jälkeen tultiin kotiin ja katsottiin taas tallennus naisten ampumahiihdon maailmancupin kilpailusta, joka olikin huippujännittävä. Kaisa Mäkäräinen tuli kisassa kuudenneksi, ja kun Anastasija Kuzmina jäi yhdenneksitoista, Kaisa Mäkäräinen voitti maailmancupin kokonaiskilpailun kolmella pisteellä. Kaisa oli maailmancupin voitosta, joka oli hänen ampumahiihtourallaan jo kolmas, erittäin onnellinen ja kyllä siitä tuli hyvä mieli katsojallekin.

Kansallisbaletti ilmoitti eilen maanantaina, että Suomen Kansallisbaletin johtaja Kenneth Greve on vapautettu esimiestehtävistään, syynä Greven epäasiallinen käytös, joka liittyy muun muassa tanssijoiden ulkonäön ja yksityiselämän kommentointiin. Uutinen tuntui erittäin ikävältä niin kuin kaikki viime kuukausien aikana ilmi tulleet vastaavanlaiset tapaukset.

 

20180325_164248.jpg

Taiteilijakoti Erkkolan piano ja Seppo Hovin harmonikka. "Pääsimme" täälläkin eturiviin ja aivan muusikko Seppo Hovin lähituntumaan, koska saavuimme paikalle sen verran myöhään, että muualta paikat oli jo varattu.