P1140138.JPG

 

Pankkimme tarjosi meille keskiviikkona liput Aku Louhimiehen ohjaamaan Tuntematon sotilas -elokuvaan. Paljon on keskustelua käyty siitä, tarvitseeko jokainen sukupolvi oman Tuntemattoman sotilaansa. Uskoisin, niin kuin moni muukin, että tämä elokuva oli hyvä tehdä ja juuri nyt, Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuonna, jolloin se panee miettimään, mitä kaikkea suomalaiset ovat joutuneet uhraamaan itsenäisyyden säilyttämiseksi. Niitä uhrauksia nähdään runsaasti Tuntemattomassa sotilaassa.

Elokuva oli hieno, sen taistelukohtaukset olivat karmivan todentuntuisia ja näyttelijäsuoritukset olivat onnistuneita. Elokuvan uskoisi kiinnostavan nuoriakin katsojia, koska siinä on heille tuttuja tämän päivän suosikkinäyttelijöitä. Eero Ahon roolisuoritusta Antero Rokkana on kehuttu, ja se onkin erittäin vaikuttava. Se, että kotirintaman naistenkin elämää näytettiin, teki elokuvasta koko kansan, ei vain miesten sodan, ja toi siihen vahvan tunnelatauksen. Kotien ja perheiden puolestahan siellä sodittiin. Paikoitellen elokuva nostatti palan kurkkuun. Kolme tuntia meni nopeasti ja elokuvan tapahtumat viipyivät mielessä pitkään sen jälkeenkin.

Yhtään ei haitannut, vaikka Edvin Laineen vuonna 1955 ohjaaman elokuvan oli nähnyt moneen kertaan. Sen ensimmäisen Tuntemattoman sotilaan oli vuoteen 1989 mennessä nähnyt Suomen elokuvateattereissa 2,8 miljoonaa katsojaa. Tähän mennessä uusinta Tuntematonta sotilasta on elokuvateattereissa käynyt katsomassa yli 600 000 katsojaa, joten Laineen Tuntemattoman katsojalukuihin on vielä matkaa.

 

P1140136.JPG

 

Vähän aikaa sitten lainasin kirjastosta ja luin kirjan Toinen tuntematon (2017). Kirjan kirjoittajina on joukko suomalaisia nykykirjailijoita, ja sekin on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa. Kirjan alullepanijoina ovat WSOY ja viestintätoimisto Ellun kanat, jotka ovat kutsuneet joukon suomalaisia kirjailijoita kertomaan, millaisia tarinoita voisi kätkeytyä Väinö Linnan vuonna 1954 kirjoittaman Tuntemattoman sotilaan naishahmojen taakse. Kun miehet olivat rintamalla, naiset hoitivat kotia ja lapsia ja kävivät töissä. Arki oli raskas kotirintamalla, kun töitä oli paljon ja tekijöitä vähän. Lisäksi koko ajan oli ikävä ja huoli rintamalla olijoista.

Mukana on kaksikymmentäkaksi kirjailijaa, joista jokainen on saanut tehtäväkseen kirjoittaa novellin yhdestä Tuntemattomassa sotilaassa mainitusta tai kerrotusta naishahmosta. Novelleissa kerrotaan lotista, sotilaiden vaimoista, muun muassa Lyyti Rokasta, morsiamista, siskoista, äideistä sekä Petroskoin Veeruskasta. Monessa tarinassa kotijoukot odottavat pelon vallassa, minne kylätietä pitkin kulkeva pappi vie suruviestiä tällä kertaa, meneekö naapuriin vai tuleeko tänne.