Juhannussiivoukset alkoivat meillä terassilta, joka on nyt siinä kunnossa, että siellä on mukava nauttia aterioita. Aamulla saatiin tieto, että saimme liput Iitin musiikkijuhlien ensimmäiseen tapahtumaan, joka oli Lauluyhtye Rajattoman konsertti Verlan tehdasmuseossa. Saimme ostaa kutsuvieraille tarkoitetut vapaaliput, jotka olisivat muuten jääneet käyttämättä. Haimme liput Iitin kirkon vieressä olevasta empiretyylisestä rakennuksesta, joka siirrettiin Jaalasta nykyiselle paikalleen vuonna 1869. Siinä toimi Iitin ensimmäinen kansakoulu vuoteen 1965 asti ja nykyisin siinä pidetään kesäkahvilaa. Joimme kesäkahvilassa kahvit ja söimme aivan huippuherkulliset kananmuna-silli- ja lohivoileivät. Kahvin jälkeen jatkoimme matkaa Verlaan, jonne oli Iitin kirkolta runsaan puolen tunnin matka.

DSCN2701.JPG

Verlan tehtaan johtajan asunto, Patruunan pytinki.

Konsertissaan Verlan tehdasmuseossa Rajattoman jäsenet kertoivat nauttivansa suuresti siitä, että he voivat tällä kertaa esiintyä akustisesti, koska nykyisin heidän esiintymisensä ovat lähes pelkästään vahvistettuja. He kertoivat myös, että soundcheckin perusteella paikan akustiikka vaikutti oikein hyvältä. Konsetissaan Rajaton esitti uransa alkuvaiheen lauluja, jotka sopivat erityisesti akustisesti esitettäviksi. He lauloivat muun muassa Leinon runoihin ja Kalevalaan tehtyjä sävellyksiä. Konsertti oli mukavan lämminhenkinen ja kodikas ja selvästi sekä yleisö että esiintyjät nauttivat tilaisuudesta.

Konsertin lipuilla meillä on mahdollisuus tämän kesän aikana mennä tutustumaan Verlan tehdasmuseoon, johon olemme kyllä jo aikaisemmin tutustuneet. Se on kyllä niin kiinnostava paikka, että sinne voisi mennä uudestaan ja samalla voisimme tutustua Iittiin ja sen nähtävyyksiin paremmin.

Iitin kirkonkylä on palkittu vuonna 1990 Suomen kauneimpana kylänä ja seuraavana vuonna Norjassa pidetyssä Euroopan kaunein kylä -kilpailussa Iitti sijoittui neljänneksi. Iitin kaunis punainen puukirkko on valmistunut vuonna 1693. Se on yksi Suomen viidestätoista 1600-luvulta säilynestä puukirkosta.