P1140621.JPG

 

Jouluviikon alkajaisiksi menin Paippisiin Martin kaveriksi siivoamaan, yhdessä tehden työ sujui mukavasti ja nopeasti. Paippisten Martatkin piipahtivat tuomaan äidille ja isälle joulukukan. Tiistaina tapasin ystäväpalveluystäväni. Hän oli miehensä kanssa laittanut glögit ja joulutortut valmiiksi ja minulle oli hankittu myös kaunis valkoinen amaryllis. Viivyin pari tuntia, eli sen ajan kun ystäväni mies oli lääkärissä.  Olen lukenut hänelle syksyn aikana Tuomas Kyrön Mielensäpahoittajan Suomi -kirjaa, joka on edistynyt kovin hitaasti, kun meillä on niin paljon muita keskustelunaiheita. Keskiviikkona siivosin ja tein jouluvalmisteluja ja torstaina menimme Antin kanssa Ritvalle ja Penalle, jotka tarjosivat meille myöhäisen lounaan Herttoniemenrannassa olevassa Del Mar -ravintolassa. Ruoka oli aivan erinomaista, niin paistettu kala, entrecote kuin sisäfilepihvitkin. Kahvin jälkeen joimme Ritvan ja Penan kotona vielä kahvit runsaiden suklaisten herkkujen kanssa. Loppuviikko hurahti ruokaostoksilla, ruoanvalmistuksessa ja siivouksessa.

Jouluaattona Antti keitti aamiaiseksi riisipuuroa, ja minä sain mantelin niin kuin joka vuosi. Joulurauhan julistuksen jälkeen söimme lounaaksi kinkkua ja peruna-, porkkana- ja lanttulaatikkoa. Illalliseksi katoimme kalapöydän, jossa oli mätiä, lohta graavattuna, kylmäsavustettuna ja moussena sekä silakoita ja silliä.

Joulupäivänä äiti, isä, Martti ja Jarkon perhe tulivat meille lounaalle. Jarno ja Henna lomailivat vielä Malediiveille, joten he eivät osallistuneet lounaaseen. Aloitimme lounaan glögillä, jonka kanssa oli kylmäsavuporomoussea ruissipsikuorissa. Muut tarjottavat olivat perinteisiä jouluruokia; alkuruoaksi pääasiassa kaloja ja salaattia ja pääruoaksi kinkkua ja laatikoita. Muut laatikot olin hankkinut Edupolin Amicasta, mutta bataattilaatikon olin tehnyt itse. Jälkiruoaksi ja kahvin kanssa nautittavaksi olin tehnyt luumujuustokakun, josta saattaa jatkossa tulla pysyvästikin yksi meidän joulutarjottavistamme, niin helppotekoinen ja joulunmakuinen se oli.

Teimme veikkauksen suomalaisten mitalisaaliista helmikuussa Etelä-Korean Pyeongchangissa alkavissa talviolympialaisissa. Jokainen veikkasi, kuinka monta kultaa, hopeaa ja pronssia suomalaiset kisoista saavat. Veikkauksissa mitalien kokonaislukumäärä vaihteli kolmen ja kahdentoista mitalin välillä. Olisi tosi kiva, jos kahtatoista mitalia veikanneet Corinne ja Riana voittaisivat tämän kisan.

Tapaninpäivänä Päivi perheineen oli kutsunut meidät kotiinsa lounaalle. Lounas aloitettiin shampanjalla ja tarjolla oli todellinen herkkupöytä kala-, liha- ja salaattialkuruokineen ja kinkkuineen sekä laatikoineen. Luumurahka ja suklaamakeiset kahvin kanssa täydensivät herkuttelun.

Matkalla Päiville kävimme hakemassa Saralta tilaamani kaksi suklaarasiaa, joissa on suklaapäällysteisiä lakupalloja. Lakupallot ovat Suomessa käsin tehtyjä ja 11-vuotias Sara on itse suunnitellut makeisrasian kannen. Rasia on kaunis ja sen takapuolella Sara kertoo yrittäjäksi ryhtymisestään. Sara on reipas nuori yrittäjä, jolle toivomme menestystä!

Joulu hurahti nopeasti. Oli kiva tavata perheenjäseniä ja syödä yhdessä. Jouluruoat ovat minusta herkullisia ja vaikka niitä tuli hankituksi turhankin runsaasti, jotta eivät ainakaan lopu kesken, osan niistä voi pakastaa ja niistä voi myös valmistaa uusia ruokalajeja. Minä ainakin teen lohesta ja perunoista lohilaatikkoa ja kinkunlopusta kinkkupiirakan. Sitä ennen kuitenkin niitä vielä syödään sellaisenaankin!

 

P1140613.JPG