20190914_134749 (2).jpg

Pekka Halonen, Talvimaisema, 1926.

Juuri nyt, loppiaispäivänä, ulkona on loistava sää; taivas on pilvetön ja pakkasta on kahdeksan astetta, aurinko paistaa matalalta, niin kuin se tammikuussa paistaa ja puhtaalla, valkoisella hangella on pitkät puiden varjot.  Lyhyt kävelylenkki ennen lounasta piristi ja sai posket punaisiksi.

Säätilat ja -ilmiöt ovat nykyisin suosittuja kuvauskohteita, ja niitä esitellään televisiossakin ainakin uutisten ja sääennustusten yhteydessä sekä runsaasti myös sosiaalisessa mediassa. Entisaikaan sääilmiöistä kerrottiin muun muassa maalauksissa. Meteorologi Seija Paasonen on tutkinut erityisesti 1800-luvun maalauksia, niiden taivaiden väriä ja pilvien muotoa, meteorologin näkökulmasta. Yle Areenan Taiteilijoiden taivaat -dokumentissa hän "matkaa pohjoismaisten maalausten maisemissa ja herättää ne henkiin".

 

20190914_144337 (2).jpg

Fanny Churberg, Talvi-ilta, 1880

Kiinnostava Taiteilijoiden taivaat -dokumentti innosti minua kuuntelemaan Yle Areenasta myös Ylen Radio 1:n audiosarjaa, joka koostuu neljästa osasta, neljästä vuodenajasta; talvesta, keväästä, kesästä ja syksystä. Näissä neljässä podcastissa Seija Paasonen kertoo taiteilijoiden eri vuodenaikoina tekemien maalausten säätiloista.

Aloitin podcastien kuuntelun talvesta, koska sitä vuodenaikaa parhaillaan eletään. Talvipodcastin otsikkona oli: Pakkasen pauketta, myrskytuulen tuiverrusta, suojasäätä - se on talvi! Kuuntelun tueksi etsin ohjelmassa esiteltyjä maalauksia netistä ja niitä oli myös syksyllä 2019 Järvenpään taidemuseossa ottamieni kuvien joukossa. Tuolloin osallistuin Seija Paasosen kuraattorikierrokseen, jossa hän kertoi yhdessä taidemuseon kanssa kuratoimansa näyttelyn Sadejuovia ja pilvisäteitä - Taiteilijoiden taivaat meteorologin silmin maalausten säätiloista. Tässä näyttelyssä keskityttiin suomalaisten kultakauden taiteilijoiden maalaamiin taivaisiin, sääilmiöihin ja meteorologisiin havaintoihin, ja sen pohjana oli Seija Paasosen keväällä 2018 julkaisema kirja Taiteilijoiden taivaat meteorologin silmin.

 

20190914_135746 (2).jpg

Eero Järnefelt, Suviranta talvella.

 

20190914_141926 (2).jpg

Ali Munsterhjelm, Suojasäällä, 1905.