Aamu oli erittäin viileä, lämpötila oli vain yhdeksän astetta. Päivällä sää lämpeni ja kun aurinko paistoi, oli ihan mukavan lämmintä.

Kerhotalolla alkoi tänään Suomi-Amerikka-viikon toriviikonloppu, johon Suomi-Amerikka-viikko huipentuu.  Ohjelmaa ja esityksiä oli aamukymmenestä viiteen iltapäivällä. Sen jälkeen olisi ollut vielä ystävänpäivätanssit seitsemältä, mutta niihin emme menneet. Muuten vietimme päivän Kerhotalolla aamukymmenestä lähtien. Ensimmäisenä Kerhotalon pihamaalla esiintyi suomalainen mieskuoro Graniitti, jonka laulajat ovat eri puolilta Suomea. Kuoro on konserttimatkalla Floridassa ja esiintyy sekä Kerhotalolla että kirkkokonserteissa. Kuoroa johtaa musiiikinopettaja Sakari Kokkonen ja  laulajia on Floridassa esiintymismatkalla mukana runsaat kaksikymmentä. Kuoro esitti muun muassa laulut ”Sininen ja valkoinen” ja ”Täällä pohjantähden alla”. Seuraavaksi pihalavalla tanssi Jumppa Girls -ryhmä Ninan johdolla ja sen jälkeen Floridan Laulumiesten kuoro esiintyi johtajanaan Heikki Pertun. Kuoron jälkeen esiintyi vielä Floridan Laulumiesten tuplakvartetti.

Söimme lounaaksi  lihapiirakat ja kuuntelimme vielä muutaman puheen ennen kuin meillä alkoi työvuoro. Lake Worthin kaupungin pormestari Pam Triolo oli halunnut tulla pahasta flunssastaan huolimatta tuomaan tervehdyksen Floridan suomalaisille, joista ensimmäiset muuttivat Etelä-Floridaan Lake Worthin ja Lantanan alueelle jo 1900-luvun alkupuolella. Pormestari Triolo totesi, että suomalaiset ovat sisukkaita ja ystävällisiä ihmisiä, jotka ovat suuresti vaikuttaneet Lake Worthin alueen kehittymiseen. Hän julisti myös helmikuun 14. päivän tästä lähtien Finlandia-päiväksi.

Matkalla maailmalla -nettisivustolla kerrotaan, että 1900-luvun puoliväliin mennessä Floridan suomalaisyhteisöt olivat alkaneet kasvaa ja 1960-luvulla suurin osa Floridaan Amerikan pohjoisosista muuttavista oli Amerikassa syntyneitä ja vain harvat olivat syntyneet Suomessa. Ensimmäiset eläkeläiset muuttivat suoraan Suomesta Floridaan 1980-luvulla. Floridassa sijaitsee Yhdysvaltain suurin suomalaisyhteisö. Lake Worthin ja Lantanan alueella uskotaan asuvan noin 20 000 - 30 000 suomalaista, kun mukaan lasketaan Suomessa syntyneet ja toisen polven suomalaiset, jotka ovat muuttaneet Floridaan pysyvästi sekä Yhdysvaltain ja Kanadan pohjoisosista talvikaudeksi Floridaan muuttavat lumilinnut ja Suomesta tulevat talvipakolaiset.

Suomi-Amerikka-viikon toritapahtumassa Floridan Karjalaiset -yhdistyksellä oli  esittelypöytä, jossa oli esillä muun muassa Karjala-aiheista kirjallisuutta ja myynnissä olevia Karjala-paitoja. Lisäksi oli jäsenanomuslomakkeita ja tietoa Floridan Karjalaisten toiminnasta ja tapahtumista. Olimme lupautuneet Antin kanssa päivystämään esittelypöydän takana kahden tunnin ajan, ja siellä olikin varsin mukavaa. Saimme kahden tunnin aikana yhdistykseen liittymään kolme uutta jäsentä ja lisäksi möimme pari paitaa. Aika meni nopeasti, kun ihmiset tulivat juttelemaan. Toripäivystyksen jälkeen kuuntelimme vielä Varjokuva-orkesterin ja Kyösti Mäkimattilan esiintymistä ennen kuin lähdimme kotiin.

14.2.2015.jpg

Minä päivystän Floridan Karjalaisten standilla.