Tänään on Jean Sibeliuksen syntymän 150-vuotisjuhlapäivä ja suomalaisen musiikin päivä. Sibeliusta on juhlittu erilaisin tilaisuuksin pitkin päivää ja meidänkin jo viime vuoden puolella alkanut Sibelius-juhlintamme huipentui tähän päivään.

Ylen aamutelevisiolähetys tuli osittain Ainolasta. Ohjelmassa haastateltiin aluksi Jean ja Aino Sibeliuksen lapsenlasta, arkkitehti Severi Blomstedtia, joka kertoi vuonna 1904 valmistuneesta Ainolasta. Sibeliuksen musiikista ja merkityksestä kertoivat kapellimestari Hannu Lintu ja pianotaiteilija Folke Gräsbeck. Ohjelmassa esiintyi myös Sibeliuksen tyttärentytär Satu Jalas, joka kertoi siitä, millainen ihminen Jean Sibelius oli. Sibeliuksen lapsenlapsi Aino Porra puolestaan kertoi muistojaan Aino Sibeliuksesta.

Helsingin Sanomien Kulttuuriosiossa musiikkitoimittaja Vesa Sirén ”haastatteli” säveltäjä Jean Sibeliusta. Vastaukset Sirén oli poiminut Sibeliuksesta kirjoittamistaan kirjoista ja muistakin Sibeliusta käsittelevistä alkuperäislähteistä. Niihin Vesa Sirén oli laatinut kysymykset. Kysymykset olivat siis vastatehtyjä ja vastaukset olivat Sibeliuksen elämänsä eri vaiheissa antamia lausuntoja. Haastattelu oli hauska, tässä muutama esimerkki.

  1. Sirén: ”Nykyisin kevyt musiikki voi olla raskasta ja metallista. Tyttärentyttärenpoikanne Lauri Porra soittaa Stratovariuksessa.” Sibelius: ”Se on ihan sama mitä soittaa, kunhan soittaa hyvin.”
  2. Sirén: ”Entä pianosonaatin tempomerkintä? Halusitteko muuttaa sitä, kuten kerroitte Erik Tawaststjernalle?” Sibelius: ”Te ette ole journalisti – te olette muusikko! Miksi ette heti sitä sanonut? (ottaa viskipullon kaapista).”
  3. Siren: ”Sanoitte noin Cecil Graylle, ja hän oli journalisti. Sitä paitsi: eikö alkoholi ole vaarallinen aine?” Sibelius: ”Kaikki lääkärit, jotka kielsivät minua tupakoimasta ja käyttämästä väkijuomia, ovat aikoja kuolleet. Mutta minä vain elän.”

Kahdeltatoista Helsingin Senaatintorilla järjestetyssä tilaisuudessa Sibelius-Akatemian kokoamat yli tuhat kuorolaista esittivät Sibeliuksen Finlandian. Katsoimme juhlavan ja komean esityksen Yle Areenalta.

Kahdeksi iltapäivällä menimme Vuosaareen Vuotaloon katsomaan näyttämöllistä konserttia ”Ainon ääni", joka on Jean ja Aino Sibeliuksen kirjeenvaihtoon perustuva esitys. Se koostuu Jean Sibeliuksen säveltämistä yksinlauluista ja Aino Sibeliuksen kirjeistä matkoilla olevalle puolisolleen Jannelle. Konsertissa sopraano Laura Pyrrö ja pianisti Tiina Korhonen esittävät Sibeliuksen kuuluisimpia yksinlauluja ja näyttelijä Tiia Louste antaa äänen Aino Sibeliukselle. Esityksen on ohjannut Kari Heiskanen.

Esityksessä musiikki ja kirjeiden sisältö antavat näkökulman Ainon elämään suuren säveltäjän rinnalla. Kirjeissä Ainon tuntemukset vaihtelevat suuresta onnesta suureen synkkyyteen. Kirjeissä kerrotaan myös arjesta ja lapsiperheen elämästä, kun perheen isä viettää pitkiä aikoja ulkomailla. Kirjeet ajoittuvat vuosille 1890 - 1931 ja Sibeliuksen yksinlaulut on sävelletty vuosien 1881 ja 1917 välillä.

Runsaan tunnin mittainen esitys oli kiinnostava ja erittäin hyvin tehty, esiintyjät olivat erinomaisia ja kokonaisuus tunnelmaltaan miellyttävä.

Ehdimme olla kotona vain runsaan tunnin, kun lähdimme Tuusulaan Halosenniemeen katsomaan näytelmää ”Symposion”. Näytelmässä eletään vuotta 1904, jolloin Symposion-piirin jäsenistä Axel Gallén (Akseli Gallen-Kallela), Pekka Halonen ja Jean Sibelius kokoontuvat Kämpin kabinettiin viettämään Axel Gallénin vuonna 1894 maalaaman kohutun Symposion-taulun kymmenvuotisjuhlaa. Oskar Merikantoa ja Robert Kajanusta odotellaan mukaan joukkoon. Kesken kiihkeiden keskustelujen paikalle tunkeutuu yllätysvieras, Suomen ensimmäinen naispuolinen filosofian tohtori ja toimittaja Tekla Hultin. Hän haluaa yhteishaastattelun taiteilijoilta, jotka kaikki täyttävät pian 40 vuotta.

Näytelmän käsikirjoituksen ja ohjauksen on tehnyt Heikki Lund. Esitys oli mukava kultakauden taiteilijoista kertova pienimuotoinen tarina, joka oli rakennettu todellisten historiallisten tapahtumien varaan. Lund on kirjoittanut myös ”Yksi laulu yli muiden” -näytelmän, joka kertoo Eino Leinon ja Jean Sibeliuksen kohtaamisesta Halosenniemessä. Sitä näytelmää on esitetty jo yli kymmenen vuoden ajan ja se on ollut hyvin suosittu. Me olemme nähneet sen kaksi kertaa.

Tänään olemme tasapuolisesti nähneet sekä Ainosta että Jannesta kertovan näytelmän, jotka molemmat ovat olleet hyvin tehtyjä ja kiinnostavia. Ja kun Sibelius ”Symposion”-näytelmässä viftaili Kämpin kabinetissa, ”Ainon ääni” -näytelmässä Aino kirjoittaa ulkomailla olevalle Jannelle, että Jannen takki on palautettu kotiin Kämpistä.