Kaisaniemen%20kasvitieteellinen%20puutar

Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneet.

Torstaina Sipoon Matat tekivät retken Helsinkiin Kaisaniemen kasvitieteelliseen puutarhaan, josta meille oli varattu tunnin kestävä opastus. Kasvitieteellisessä puutarhassa on kymmenen kasvihuonetta, joissa on kaikissa erilainen ilmasto. Niissä kasvaa monenlaisia hyötykasveja, esimerkiksi kaakaopuu, banaani ja kahvipensas ja muita kiinnostavia puita, pensaita ja kasveja. Olipa siellä Afrikassa ja Amerikassa luonnonvaraisena kasvava makkarapuukin, jonka hedelmät muistuttavat makkaraa. Niitä syövät muiden muassa norsut, sarvikuonot ja apinat, mutta Ihmiselle makkarapuun hedelmät ovat sellaisinaan myrkyllisiä. Niitä on kuitenkin käytetty esimerkiksi ummetuslääkkeenä ja alkoholijuomien valmistuksessa. Paahtavien aavikoiden ja kosteiden sademetsien kasvimaailmat olivat mielenkiintoisimpia.

 

Cajsan%20Helmi%2C%20maalarin%20omakuva.j

Kahvila Cajsan Helmen pyöreän salin katossa on ranskalaisen maalarin käsin maalaama pilvitaivas. Siellä näkyy myös maalarin omakuva.

Kasvitieteellisen puutarhan kierroksen jälkeen mentiin kahville Kaisaniemen puistossa olevaan kahvila Cajsan Helmeen eli entiseen ravintola Kaisaniemeen. Ravintola Kaisaniemi perustettiin lähes 200 vuotta sitten ja suljettiin vuonna 2019. Porvoolainen restaurointimaalarimestari ja ravintolarittäjä Airi Kallio teki ravintolassa kaksi ja puoli vuotta kestäneen perusteellisen remontin, ja se avattiin Cajsan Helmi -nimisenä tämän vuoden tammikuussa.

Nyt on ollut mukavia päiviä puuhailla pihalla. Olen haravoinut, siivonnut perennapenkkejä talven jäljiltä ja istuttanut ruukkuihin orvokkeja, joiden istutus jäi tänä vuonna tavallista myöhäisemmäksi, mutta toivottavasti ne sitten vastaavasti kukkivat pidempään. Istutin myös uudelleen kahdessa betoniruukuissa olleet mehitähdet. Mehitähtiä kasvaa pihakalliolla muutamassa paikassa villinäkin, en tosin tiedä, ovatko nämä kasvustot karanneet aikanaan jostain puutarhan osasta.

Eilen lämpötila oli 22 astetta, ja kun aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta, niin oli vähän turhan kuuma työskennellä. Tänään olikin sitten viileämpää, puolenpäivän aikaan oli 13 astetta, ja siinä lämpötilassa on ihan mukava tehdä pihatöitä.

Koska oltiin viikonloppuna pääosin kotona, päätin osallistua Birdlife Suomen "Bongaa päivä pihalla" -tapahtumaan, jolloin lauantain tai sunnuntain aikana tarkkaillaan lintuja ja lasketaan, kuinka monta eri lintulajia löytyy yhden kevätpäivän aikana pihapiiristä, niitä ei siis saanut lähteä etsimään pihapiirin ulkopuolelta. Aika vaatimaton tulos saatiin aikaiseksi, mutta kaikki vapaaehtoisten harrastajien havainnot ovat tärkeitä Birdlife Suomelle, joka toteuttaa järjestelmällistä linnustonseurantaa Suomessa Luonnontieteellisen keskusmuseon ja Metsähallituksen kanssa.