Eilen illalla käytiin Kaijan ja Matin kanssa syömässä japanilaisessa Kiko Sushi Buffet -ravintolassa Lake Worthissa. Tarjolla oli runsaasti erilaisia susheja sekä myös erilaisia rapu- mustekala-, kala-, kana- ja vihannesruokia. Valikoima oli runsas ja monipuolinen ja ruoka oli ihan kohtuullisen  maukasta.

Aamulla minulla oli vatsa hieman sekaisin, joten en uskaltanut lähteä pullanleivontatalkoisiin Suomi Talolle. Lepäilin pääosan päivästä ja iltapäivällä olo oli jo kohentunut. Katsoimme netistä katsomatta jääneitä televisio-ohjelmia, muun muassa Vallan linnake, Rouva Ministeri ja Solsidan -sarjojen jaksoja. Yhdysvaltalainen Rouva Ministeri kertoo Yhdysvaltain ulkoministeri Elisabeth McCordin elämästä ja tanskalainen Vallan linnake puolestaan Tanskan pääministerin Birgitte Nyborgin elämästä. Molemmat sarjat ovat hyvin tehtyjä ja kiinnostavia ja niissä on lisäksi paljon yhteisiä piirteitä.

Katsoin myös loput jaksot kahdeksanosaisesta pienoisdokumenttisarjasta Sehän on Sibelius. Sarja oli hauskalla tavalla erilainen kokoelma Sibeliuksesta kertovia tarinoita. Säveltäjä Kaija Saariaho ”tämän päivän Sibelius” kertoili joka osassa asiantuntijana omia kokemuksiaan nykysäveltäjänä ja mukana oli myös muita asiantuntijoita. Näyttelijät Kari Hevossaari ja Cécile Orblin esittivät sarjassa Jannea ja Ainoa.

Täällä on juuri muisteltu kymmenen vuotta sitten riehunutta ja tuhoa tehnyttä Wilma-hurrikaania ja tämän päivän Palm Beach Postissa kirjoitettiin ensimmäisestä Floridassa raportoidusta hirmumyrskystä, joka riehui täällä kymmenisen vuotta Yhdysvaltain sisällissodan päättymisen jälkeen vuonna 1876. Silloin nykyisen West Palm Beachin alueella asui vain ”kourallinen” ihmisiä. Marion Dimick Geer kertoo kirjassa ”The Lake Worth Historian” (1896), kuinka kolme pariskuntaa lähti Illinoisista joulukuussa 1875 ja matkasi Jacksonvilleen Pohjois-Floridaan. Pariskuntien miehet jatkoivat matkaa etelän suuntaan Lake Worthiin, joka oli silloin paljon nykyistä Lake Worthia suurempi alue. Miehet palasivat vaimojensa luo ja kertoivat löytäneensä ”Edenin puutarhan”, jossa taivas oli sinisempi, vesi kirkkaampaa, kukat kauniimpia ja lintujen laulu melodisempaa kuin missään muualla Amerikan mantereella. Pariskunnat matkasivat Lake Worthiin, joka osoittautui hyvin syrjäiseksi paikaksi. Kun oli saatu talot rakennetuksi, tuli hurrikaani, joka tuhosi talot ja tavarat. Kymmenen vuotta myöhemmin Marion ja miehensä möivät maansa 10 000 dollarilla ja muuttivat maatilalle Michiganiin. Seitsemän vuotta myöhemmin uusi omistaja möi tilan 75 000 dollarilla Henry Flaglerille, joka rakensi paikalle ensimmäisen ja suurimman hotellinsa The Royal Poincianan. Nykyisin hotellin paikalla on museo, jossa mekin vierailemme aina silloin tällöin.

Yksin Marsissa -elokuvan pääosassa näytelleellä Matt Damonilla on osittain suomalaiset sukujuuret. Damon syntyi vuonna 1970 Cambridgen kaupungissa Massachusettsissa. Hänen äitinsä isällä, alkuperäiseltä sukunimeltään Pajari, on juuret Suomessa. Ilmankos hän vaikutti elokuvassa sellaiselta mukavalta naapurin pojalta.

Kerhotalolla pidettiin tänään Sibelius 150 -juhla. Olin toipunut aamupäivän pahoinvoinnista, joten mekin pääsimme osallistumaan. Paikalla oli paljon väkeä ja esiintyjinä olivat mezzosopraano Anna-Lisa Jakobsson ja pianisti, Dr. Robert Sharon. Anna-Lisa Jakobsson oli vuodesta 1993 kiinnitettynä Suomen Kansallisoopperaan parinkymmenen vuoden ajan ja nykyään hän asuu Floridassa. Ohjelmistossa oli muun muassa Sibeliuksen säveltämiä yksinlauluja muusalleen laulaja Ida Ekmanille, jonka kanssa Sibelius teki yhteistyötä 30 vuoden ajan. Kuulimme myös tämän vuoden ensimmäisen joululaulun, kun Jakobsson ja Sharon esittivät Sibeliuksen säveltämän Topeliuksen runon En etsi valtaa loistoa. Loppuhuipennuksen oli yhdessä laulettu Finlandia-hymni, joka kuulosti erittäin komealta, kun illan esiintyjien lisäksi yleisön joukossa olleet Raimo Sirkiä, Cynthia Makris ja Eino Grön lauloivat viereisessä pöydässä täysillä.