09-27-2013 06;47;09PM (2).JPG

Pekeman konttori- ja laboratoriorakennus Porvoon Kilpilahdessa, portin takana tuotantolaitokset. Kuvan ottoajankohtaa en muista.

Pekeman muovituotannon käynnistämisestä tulee ensi vuonna kuluneeksi 50 vuotta, ja ensi vuoden helmikuussa järjestetään tilaisuus, jossa entiset pekemalaiset voivat muistella yrityksen toiminnan alkuaikoja. Pekemannien 40-vuotisjuhla järjestettiin päivälleen kymmenen vuotta nyt suunniteltavaa tilaisuutta aikaisemmin samassa porvoolaisravintolassa.

Me otimme Terhon ja Markun kanssa vähän ennakkoa tästä Pekeman tilaisuudesta ja tapasimme lounaalla porvoolaisravintola Zum Beispielissa. En ollut näitä "TS:n" poikia tavannutkaan pitkään aikaan, enkä tapaamista sopiessamme vielä tiennyt tulevasta tilaisuudestakaan. Markun kanssa nähtiin aina joskus sattumalta verenluovutustilaisuuksissa Porvoossa silloin, kun vielä olimme sen ikäisiä, että voimme luovuttaa verta, ja Terhon kanssa olemme Facebook-kavereita. Nyt muisteltiin aikoja Pekemalla, vaikka luonnollisesti myös kartoitettiin terveystilanteet ja eläkeajan harrastukset sekä keskusteltiin yhteisistä työtovereistamme.

Muutettuani vuonna 1972 silloiseen Porvoon maalaiskuntaan hain töitä Pekemalta, jossa aloitin tammikuussa 1973. Osastosihteerin työ Pekeman TS-osastolla oli minun toinen pidempiaikainen työni, sitä ennen olin ollut kirjeenvaihtajan tehtävissä Hankkijan pääkonttorissa Helsingissä. Työtehtäviin kuului puhtaaksikirjoitusta, käännöstöitä, markajärjestelyitä, matkalaskujen tekoa ja tilaisuuksien järjestämistä. Asiakkaille järjestettiin seminaaritilaisuuksia, joihin valmisteltiin valtaisat määrät uusinta tietoa sisältävää materiaalia. Minä kirjoitin raportteja puhtaaksi ja yhdessä koottiin iltamyöhään ja viikonloppuisinkin kansioita. Istuin samassa huoneessa neljän ja jossain vaiheessa viiden teknikon kanssa. Pojat olivat reiluja ja hauskoja, vaikka välillä heidän juttunsa olivatkin hieman levottomia. Mutta töitä tehtiin innokkaasti, olihan työpaikkakin ainutlaatuinen, tutkittiin ja kehitettiin uusia tuotteita ja työstömenetelmiä. 

Näiden alkuvuosien jälkeen Pekema on läpikäynyt monia erilaisia vaiheita, ensimmäinen suuri muutos oli vuonna 1978, jolloin Pekeman muovituotanto liitettiin Nesteeseen ja siitä tuli Neste Chemicals. Pekema-yhtiö jatkoi kuitenkin markkinointiyhtiönä ja tuotemerkkinä.