20180224_105240.jpg

 

Jottei olisi jäänyt ihan viime tippaan, päätimme viime lauantaina lähteä Ateneumiin katsomaan sunnuntaina viimeistä päivää avoinna olevaa "Veljekset von Wright" -näyttelyä. Ensin piti kuitenkin katsoa televisiosta PyeongChangin talviolympialaisten miesten viidenkymmenen kilometrin hiihtokilpailu, joka hiihdettiin tällä kertaa perinteisellä tyylillä. Kisasta kehkeytyikin tosi jännittävä, ja jännitys säilyi ihan loppuun asti. Iivo Niskanen hiihti hienon hiihdon ja voitti kultaa tällä miesten kuninkuusmatkalla, joka olikin hänen päämatkansa näissä olympialaisissa. Edellisen kerran suomalainen mies on voittanut kultaa olympialaisten viidenkymmenen kilometrin hiihdossa vuonna 1960 Squaw Valleyssa, jolloin voittaja oli Kalevi Hämäläinen. Hämäläinen lähti ensimmäisenä matkaan ja tuli ensimmmäisenä maaliin. Kisan kestäessä alkoi lumisade, joka hidasti myöhemmin matkaan lähteneiden hiihtoa. Ennen Kalevi Hämäläistä kaksi suomalaismiestä;  Veli Saarinen vuonna 1932 Lake Placidissa ja  Veikko Hakulinen vuonna 1952 Oslossa on voittanut tämän matkan olympialaisissa.

Voiton ratkettua lähdimme Helsinkiin. Jätimme auton Itäkeskukseen ja jatkoimme matkaa Metrolla, johon meidän perässämme ryntäsi joukko lipuntarkastajiakin. Kaikilla meidän kanssamme samassa vaunussa olevilla lippuasiat olivat kunnossa. Olimme Ateneumissa joskus puoli yhdentoista jälkeen, ja silloin siellä oli vielä hyvin rauhallista. Kiersimme "Veljekset von Wright" -näyttelyn, jonka teoksista kiinnostavimpia olivat maisema- ja lintumaalaukset. Sen jälkeen kävimme vielä katsomassa "Ankallisgallerian aarteita" -näyttelyn teoksia.

Kotimatkalla kävimme Itäkeskuksessa ruokaostoksilla ja lounaalle menimme Puhoksen ostoskeskukseen Kurdiravintola Kirkukiin, joka on saanut erittäin hyvät arvioinnit muun muassa Helsingin Sanomien NYT-liitteessä. Kymmenen euron annokseen kuului pääruoan lisäksi salaattia, linssikeittoa sekä naan-leipää. Ruokaa annoksissa oli enemmän kuin riittävästi. Söimme avogrillissä paistettua lammasvarrasta sekä lampaanpotkaa. Hiiligrillissä avotulella valmistettu lammasvarras oli maukasta. Lampaanpotka, joka oli tomaattikastikkeessa, ei ollut riittävästi lämmitetty, joten sitä piti pyytää lämmittämään lisää. Linssikeitto oli hyvää, samoin naan-leipä ja pääruoat tulivat nopeasti. Ruoka oli siis maultaan hyvää, mutta annokset oli tehty huolimattomasti eikä ruoka ollut riittävän lämmintä.

Sunnuntaina, olympialaisten viimeisenä kisapäivänä katsottiin televisiosta naisten kolmenkymmenen kilometrin hiihtoa, jonka voitti aivan ylivoimaisesti Norjan Marit Björgen. Krista Pärmäkoski hiihti hienosti toiseksi, ja sai näin näistä kisoista kaikkiaan kolme mitalia eli puolet Suomen koko mitalisaaliista. Kisojen päättäjäistilaisuus oli näyttävä ja värikäs.

Sunnuntai-iltana paistoimme kotona blinejä. Blinitaikinan juuri oli laitettu hapantumaan lauantai-iltana ja ennen paistamista taikina tehtiin valmiiksi ja siitä paistettiin blinipannuissa paksuhkoja blinejä. Ne söimme mateenmädin, smetanan ja sipulihakkeluksen kanssa. Kyllä oli hyvää! Made on kokonaisuudessaan erinomainen kala, kun vielä madetta ostaessaan katsoo, että saa mätimateen, josta saa sekä keiton että mätiä blinien kanssa syötäväksi.

 

20180224_112434.jpg

 

Ferdinand von Wright: Taistelevat metsot

 

20180224_113753 (2).jpg

 

Nantti Vonrikti: Taistelevat Ankat