P1170399.JPG

Kuusiston piispanlinnan raunioita.

Viime viikon lauantaina olin jälleen opasvuorossa Sipoon vanhassa kirkossa. Iltapäivä oli tosi vilkas, väkeä oli lähes koko ajan ja monet halusivat kuulla kirkon vaiheista. Vierailijoiden joukossa oli sekä ohikulkijoita, jotka poikkesivat kirkkoon, kun sen ovi oli auki että tarkoituksella kirkkoon tutustumaan tulleita. Sen verran vipinää oli, etten ehtinyt edes syödä evääksi mukaan ottamaani banaania. Onneksi lounas oli valmiina, kun vuoron päätyttyä tulin kotiin. Sunnuntaina ajelimme Kirkkonummelle, jossa Päivi ja Juuso tarjosivat meille herkullisia hampurilaisia.

Tiistai-illaksi Antilla ja minulla oli hankittuna liput Naantalin musiikkijuhlien konserttiin Linna vedessä, joka esitettiin Naantalin kirkossa. Linna vedessä on Savonlinnan Oopperajuhlien tilausteos, joka esitettiin viime kesänä Oopperajuhlilla Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Teoksen on säveltänyt Aulis Sallinen, joka on kuvannut sävellyksensä olevan "kronikka lausujalle, neljälle laulajalle, orkesterille ja Olavinlinnalle". Teos kertoo Olavinlinnan ja seutukunnan vaiheista.

Lähdimme ajamaan tiistaina aamupäivällä Kaarinaan, josta olimme varanneet huoneen Hotel Kivitaskusta. Kirjauduttuamme hotelliin, jonka vastaanotossa oli erittäin ystävällinen naishenkilö, lähdimme katsomaan muutaman kilometrin päässä olevaa Kuusiston Taidekartanoa ja Kuusiston piispanlinnan raunioita. Taidekartanossa oli Marco Pinton Marionettien maailma -näyttely, jossa oli esillä lähes sata Marco Pinton näytelmissä esiintynyttä teatterinukkea. Mukavannäköisiä nukkeja ja olisi ollut tosi kiva nähdä nukketaiteilija esiintymässä nukkejoukkonsa kanssa. Joimme kahvit kuusenkerkkäsiirappipullien kanssa samalla, kun kartanon emäntä kertoi meille kartanon vaiheista.

Muutaman sadan metrin päässä Kuusiston kartanosta on Kuusiston piispanlinnan rauniot. Kuusiston linna perustettiin 1200-luvun lopulla tai 1300-luvun alussa, ja se oli Suomen katolisten piispojen linnana käytössä uskonpuhdistukseen asti. Linna purettiin vuonna 1528 Kustaa Vaasan käskystä, koska katolisen kirkon ei haluttu saavan siitä uudelleen tukikohtaa. Nykyisellään Kuusiston linnasta on jäljellä vain osa linnan muurista. Matkalla Kuusiston linnasta Kaarinaan hotelliimme pysähdyimme katsomaan Kuusiston punaista puusta rakennettua, vuonna 1792 valmistunutta saaristolaiskirkkoa, joka on korjattu uusgoottilaistyyliseksi vuosina 1899 - 1900.

Museovirasto on määritellyt Kuusiston piispanlinnan rauniot ja Kuusiston kartanon yhdeksi Suomen valtakunnallisesti merkittävistä rakennetuista kulttuuriympäristöistä. Kartano ja piispanlinnan rauniot sekä Kuusiston kirkko olivatkin erittäin kiinnostava ja mukava käyntikohde.

Pikaisesti kävimme hotellissamme vaihtamassa vaatteet ja lähdimme ajamaan Naantalin suuntaan. Koska keskiaikaiset harmaakivikirkot kiinnostavat ja koska matkan varrella oli Raision kirkko, poikkesimme sinne. Kirkko toimii tiekirkkona, mutta se avataan matkailijoille vasta juhannuksen jälkeen, joten emme päässeet sisälle. Valokuvasin kirkkoa kuitenkin ulkoapäin.

Linna vedessä -konsertti oli Naantalin kirkossa, joka sekin on keskiaikainen harmaakivikirkko. Alunperin se oli Naantalin luostarin kirkko, mutta luostari lakkautettiin uskonpuhdistuksen jälkeen. Viimeisimpien tutkimusten mukaan kirkko on rakennettu todennäköisesti 1480-luvulla. Olimme varanneet aikaa niin paljon, että ehdimme ennen konserttia hyvin käydä syömässä Merisalissa, jossa oli tarjolla kalabuffet. Linna vedessä -konsertti alkoi seitsemältä ja se kesti vajaat puolitoista tuntia. Esiintyjinä oli orkesteri, sopraano Tiina-Maija Koskela, mezzosopraano Tuija Knihtilä, tenori Jussi Myllys ja baritoni Tommi Hakala sekä lausuja Jukka-Pekka palo, kapellimestarina oli Ralf Gothóni. Oli kiva nähdä nyt tämä kronikka, koska suunnittelimme jo viime vuonna, että menisimme katsomaan sen Savonlinnan Oopperajuhlilla.

Seuraavana aamuna ajoimme hotelliaamiaisen jälkeen Turun keskustaan, jossa kävimme katsomassa Turun tuomiokirkkoa ja Turun linnaa sekä torielämää. Turun tuomiokirkko on monessa vaiheessa rakennettu kivikirkko, joka on suurimmaksi osaksi keskiajalta. Sen rakentamisen alkuvaiheista ei kuitenkaan ole tarkkaa tietoa. Turun linna on perustettu 1280-luvulla, ja se on "historiansa aikana toiminut puolustuslinnana, loisteliaana hovina, hallinnon keskuksena, vankilana, varastona ja kasarmina". Turun torilta ostimme kotiin viemisiksi perunoita ja vihanneksia sekä aprikooseja ja kirsikoita.

 

P1170472.JPG

Naantalin kirkko.