P1110773.JPG

 

Tässä pöntössä oli seitsemän untuvilla peitettyä munaa.

 

P1110779.JPG

 

Tätä pönttöä täytyy tarkkailla, koska pöntössä oli kaksitoista munaa mutta ei untuvia.

 

Telkkämies Kimmo kävi tänään tarkastamassa tontillamme olevat telkänpöntöt, joita on kaikkiaan viisi, jos mukaan lasketaan alunperin lehtopöllölle tarkoitettu pönttö, jossa kuitenkin useimpina vuosina on pesinyt telkkä. Ensimmäiseksi tarkastettiin uusin, Kimmon tekemä ja pari vuotta sitten paikalleen asentama pönttö, jota emme olleet vielä edes maksaneet, kun Kimmo sanoi, että vasta sitten hän ottaa siitä maksun, jos ja kun siinä telkkä pesii. Siinä pöntössä pesittiin jo viime vuonna ja juuri parhaillaan siinä on muninta menossa. Pöntössä oli tänään seitsemän untuvilla peitettyä munaa, todennäköisesti muninta jatkuu vielä ennen kuin haudonta alkaa.

 

Toisessa pöntössä oli kaksitoista peittämätöntä munaa, mikä saattaa tarkoittaa, että jos tilanne on vielä viikon kuluttua ennallaan eikä munia ole peitetty untuvilla, pesintä keskeytyy. Tällöin munat täytyy poistaa ennen 10.5., jolloin myöhäinen nuoripari voi ehtiä vielä pesimään pönttöön. Täytyy siis tarkkaan seurata tilannetta.

 

Kolmas pönttö, joka on ollut samassa paikassa jo yli viisi vuotta ja jossa ei ole koskaan ollut pesintää ja joka oli nytkin tyhjä, siirretään ensi vuonna toiseen paikkaan. Neljännessä pöntössä oli yksi muna eli siinä muninta oli juuri alkanut. Viides pönttö, se lehtopöllön pönttö, oli myös tyhjä, mutta siellä oli jäljistä päätellen telkkä kuitenkin käynyt.

 

Vaikka pääosa pöntöistä on aivan talomme läheisyydessä, emme ole nähneet, milloin telkät ovat käyneet niissä munimassa. Joitakin kertoja olemme nähneet telkkiä lentämässä ja jo muutamia viikkoja sitten telkkäpariskunta kierteli ja kaarteli melkoista vauhtia lähistöllä. Koska pihalampi on ollut lähes näihin päiviin asti jäässä, siinäkään ei ole telkkiä näkynyt uiskentelemassa. Tänään oli lämmin päivä, lämpötila oli korkeimmillaan lähes seitsemäntoista astetta, joten pian toivottavasti telkkiä näkyy myös lammessa. Kun haudonta alkaa, hautova emo käy ulkona keskimäärin neljä kertaa päivässä, joten hyvällä onnella sen voi nähdä lentävän pesästä pois neljä kertaa ja takaisin pesään neljä kertaa päivässä. Emo viipyy poissa noin 45 minuuttia.

 

Kimmo on kirjoittanut kirjan Telkkä ja isokoskelo – Rantapihan kutsutut vieraat (2013, 97 sivua), jonka hän on omistanut ”puhtaalle Itämerelle, jossa Suomen telkät ja isokoskelot viettävät suurimman osan elämästään. Molempien vesilintulajien Euroopan kannasta yli 40 % pesii maassamme.” Olemme saaneet Kimmolta tämän kirjan lahjaksi. Se on yksityiskohtainen opas, jossa kerrotaan muun muassa telkän ja isokoskelon elämästä, pesinnästä, pöntöistä ja niiden ripustuksesta, tapaturmista sekä tuhoeläimistä näädästä ja minkistä. Näätä on joitakin vuosia sitten tehnyt meidänkin yhdessä pesäpöntössämme tuhoja tappamalla hautovan emon.

 

P1110783.JPG