Telkänpoikasten lähtö pöntöstä 0.JPG

Telkkäemo varmisti, että pöntöstä lähtö oli turvallista ja antoi ohjeita pöntössä oleville poikasilleen.

Eilen tiistaina aamiaisaikaan keittiön ikkunasta näkyi, kuinka telkkänaaras kurkisti takapihan pöntöstä, jossa Kimmo oli tarkastuskäynnillään laskenut olevan kahdeksan munaa. Telkkä katseli hetken ympärilleen ja laskeutui takaisin pöntön sisälle. Se oli ensimmäinen merkki siitä, että poikaset ovat ehkä kuoriutuneet ja ovat lähdössä emon johdolla pöntöstä. Vähän ajan kuluttua emo ilmestyikin uudelleen pöntön lentoaukkoon ja vaikka keittiön ikkunan läpi ei telkän ääntelyä kuulunutkaan, niin telkän nokan liikkeistä saattoi päätellä, että se ohjeisti poikasiaan.

 

Telkänpoikasten lähtö pöntöstä 1.JPG

Telkkäemo lähti pöntöstä.

Telkänpoikasten lähtö pöntöstä 2.JPG

Poikaset seurasivat emoa.

Jonkin ajan kuluttua telkkä lähti pöntöstä ja lennähti maahan. Heti sen jälkeen lentoaukkoon ilmestyi kaksi telkän poikasta, jotka hyppäsivät peräkkäin pöntöstä. Seitsemännen poikasen jälkeen oli pieni tauko, kunnes viimeinenkin, kahdeksas, poikanen lennähti ulos pöntöstä. Kaikki telkänpoikaset olivat siis kuoriutuneet.

 

Telkänpoikasten lähtö pöntöstä 3.JPG

Lammessa emo poikasineen viipyi noin tunnin ajan.

Kun emo oli saanut kaikki poikasensa maahan, se johdatti ne ojaa pitkin pihalampeen, jossa joukko aluksi uiskenteli rauhallisesti, mutta hyvin pian poikasten vauhti kiihtyi ja ne polskivat ja uivat lammessa edestakaisin, kuitenkin koko ajan melko lähellä emoaan.

 

Telkänpoikasten lähtö pontöstä 5.JPG

Emon johdolla joukko lähti kohti Hangelbyträsketiä.

Noin tunnin lammessa uiskentelun jälkeen emo johdatti poikasensa lammen reunaan, josta joukko nousi maihin ja lähti suota pitkin kulkemaan kohti muutaman sadan metrin päässä olevaa Hangelbyträsketiä. Tämän tunnin ajan seurasin telkkien uiskentelua jonkin matkan päässä lammesta paikoillani ja lähes liikkumatta. Telkät eivät häiriintyneet läsnäolostani, koska ne tulivat uimaan ja kisailemaan myös siihen päähän lampea, jonka lähellä seisoin ja kuvasin niitä. Telkkien lähtiessä lammesta ei voinut muuta tehdä kuin toivottaa niille turvallista matkaa järvelle, koska siihen lyhyeenkin matkaan saattoi sisältyä monenlaisia vaaroja.