20230321_104735 a.jpg

Kansallismuseo.

Olimme sopineet Marjukan kanssa, että seuraavan kulttuuriretkemme kohde on Kansallismuseo ja siellä taiteilija Akseli Gallen-Kallelan näyttely. Pari kertaa jouduin siirtämään talven aikana retkeämme, mutta onneksi saimme sen lopulta toteutetuksi, tosin taas kerran aika viime tipassa, sillä näyttely on avoinna enää vain huhtikuun toiseen päivään asti.

Koska oletin Helsingissä olevan ruuhkaa Mannerheimintien remontin ja junalakon takia, menin Helsinkiin bussilla. Vein auton Söderkullan autopesuun, jossa pyysin tekemään autolle sisäpuhdistuksen, ulkopesun ja vahauksen. Hieman oli liikenne ruuhkainen, mutta yllättävän hyvin matka kuitenkin sujui. Ja paluumatkalla oli kiva, kun Söderkullassa oli odottamassa puhdas auto. Se tosin ehti jo likaantua kotimatkalla, kun pikkutiet olivat märkiä ja kuraisia.

 

20230321_115514 a.jpg

Ilvesluola, 1906.

 

20230321_113736 a.jpg

Probleemi (Symposion), 1894. Kuvassa Akseli Gallen-Kallela itse (vas.) ja hänen säveltäjäystävänsä Oskar Merikanto, Robert Kajanus ja Jean Sibelius.

Näyttely esitteli Akseli Gallen-Kallelan pitkää uraa ja monipuolista tuotantoa; esillä oli kansaa ja luontoa kuvaavia teoksia, Kalevala-aiheisia teoksia sekä Afrikan ja Pohjois-Amerikan matkoilla tehtyjä maalauksia. Maalausten lisäksi esillä oli grafiikkaa, luonnoksia ja valokuvia sekä Gallen-Kallelan suunnittelemia kunniamerkkejä.

 

20230321_124756 a.jpg

Kansallismuseon tornista otetussa kuvassa näkyvät Helsingin tuomiokirkko, keskustakirjasto Oodi, Sanomatalo, Postitalo ja vähän nykytaiteen museo Kiasman päätyä sekä etualalla Musiikkitalo.

Näyttelyn aikana on ollut myös tilaisuus kiivetä valvojan seurassa Kansallismuseon tavallisesti yleisöltä suljettuna olevan tornin noin 40 metrin korkeudella olevalle tasanteelle, jonne on 174 askelmaa. Tasanteella on parvekkeita kaikkiin ilmansuuntiin ja sieltä on hienot näkymät Helsingin kattojen ylle. Olimme varanneet torniin kiipeämisen etukäteen ja sinne kyllä kannatti kiivetä. Ennen kotiinlähtöä söimme vielä buffetlounaan museoravintolassa.