20181208_164806.jpg

Halosenniemi iltavalaistuksessa.

Lauantaina 8.12. vietettiin suomalaisen musiikin päivää ja säveltäjä Jean Sibeliuksen syntymäpäivää. Liput liehuivat sen kunniaksi monissa lipputangoissa. Olin marraskuussa hankkinut meille liput Ainolassa järjestettävään Sibeliuksen syntymäpäivän konserttiin. Sitä ennen kävimme kuitenkin Halosenniemessä katsomassa sunnuntaihin asti avoinna olevan näyttelyn Sanoinkuvaamatonta! - WSOY 140 vuotta, jossa nähtiin noin kuusikymmentä teosta WSOY:n kirjallisuussäätiön tuhannen teoksen kokoelmasta; maalauksia ja veistoksia. Tuusulan Rantatien taiteilijayhteisöön kuului 1800-luvun loppupuolella ja 1900-luvun alkupuolella myös kirjailijoita, kuvittajia ja suomentajia ja Halosenniemen tämänkertaisen näyttelyn teokset esittivätkin suurelta osin tätä joukkoa. Esillä oli muiden muassa Akseli Gallen-Kallelan ja Venny Soldan-Brofeldtin maalauksia sekä Essi Renvallin ja Eemil Halosen veistoksia. Lisäksi esillä oli tuttuja Pekka Halosen maalauksia Halosenniemen museon omista kokoelmista. Vaikka sää oli tosi surkea; tuuli ja satoi märkää lunta, emme olleet ainoat vieraat Halosenniemessä. Olimme ehtineet sopivasti kiertää näyttelyn, kun piti lähteä Ainolan konserttiin.

 

20181208_164715.jpg

 

Yleisöä Ainolan konsertissa oli kolmisenkymmentä eikä sinne enempää ollut lippuja myytykään, sillä tila oli aivan täynnä. Museonjohtaja Julia Donner toivotti meidät tervetulleiksi Ainolaan ja esitteli illan esiintyjät; pianisti Folke Gräsbeckin, viulisti Petteri Iivosen ja professori Timo Virtasen. Konsertin ohjelmistossa oli Sibeliuksen säveltämää musiikkia. Aluksi kuultiin kuusi kappaletta op 79 (1915) viululle ja pianolle, sen jälkeen Folke Gräsbeck ja Timo Virtanen keskustelivat Sibeliuksen musiikista ja erityisesti hänen säveltämistään kappaleista, joiden alkuperäisiä käsikirjoituksia on vasta aivan viime aikoina löydetty. Sen jälkeen Folke Gräsbeck soitti kaksi tällaista vastikään löydettyä kappaletta niiden alkuperäisen käsikirjoituksen mukaan sekä pianokappaleen Kuusi. Folke Gräsbeck ja Petteri Iivonen soittivat vielä viisi tanssia vuosilta 1924 - 1925. Konsertti oli tunnelmallinen ja oli kiva viettää Sibeliuksen 153-vuotispäivää Ainolassa.

 

20181209_145016(0).jpg

 

Sunnuntaina Antti ja minä kävimme Päivin, Juuson, Jannen ja Juulian kanssa Tuusulassa Ravintola Krapissa, jossa oli tarjolla "Ravintola Krapihovin suomalainen joulupöytä - käsin valmistettu suomalainen joulu. Niin kuin aikaisempinakin vuosina, nytkin oli tarjolla aivan käsittämättömän runsas valikoima jouluisia herkkuja: sinappisilliä, glögisilliä, tyrnisilakoita, kirjolohen mätiä, smetanaa ja punasipulia, kylmäsauvlohiterriiniä, jokirapu-haukimureketta ja sahrami-ranskankermakastiketta, puolukkagraavattua lohta ja konjakki-sinappikastiketta, maalaispateeta ja sinapinsiemen-kurpitsachutneytä, maksapasteijaa ja karpalokastiketta, sitruuna- ja yrttimarinoitua kalkkunanrintaa ja omenahilloketta, palvattua karitsaa ja valkosipuli-punasipulihilloketta, metsäsienisalaattia, rosollia, maustesilliä ja kermaviilikastiketta, kaali-selleri-omenasalaattia, punajuuri-ohrasalaattia ja lehtikaalia, jouluinen vihersalaatti granaattiomenasta, juureksista, juustoista ja omenavinaigrettea, keitinperunoita, joulukalaa (lipeäkalaa), joulukinkkua, kinkun kastiketta ja talon sinappia, punaviinissä haudutettua punakaalia, luumuja ja herneitä, krapin joulumakkaraa ja kasvismakkaraa ja puolukkasurvosta, imellettyä perunalaatikkoa, lanttu- ja porkkanalaatikkoa, Krapin luomuleipiä, suomalaisia pientilajuustoja ja Krapin hilloketta sekä maustettuja manteleita, karpalo-suklaaleivosta, luumukiisseliä ja vaniljakermaa, joulukakkua ja käsin tehtyä marmeladia, pipareita, pikkuleipiä ja marenkia, kahvia ja teetä.

Ruoat olivat kauniisti esillä ja maultaan erinomaisia, vaikka kaikkia ei millään pystynyt edes maistamaan niiden suuren lukumäärän takia. Krapin joulupöytä on meille yksi joulun perinteistä ja vaikea siitä olisi luopua, niin suuren makuelämyksen se tarjoaa. Kotiin tultuamme katsoimme tallennuksen ampumahiihdon maailmancupin naisten takaa-ajokilpailusta Pokljukasta Sloveniasta. Kaisa Mäkäräinen ampui puhtaasti kaikilla neljällä ampumapaikalla ja voitti kisan ylivoimaisesti. Yöksi laitoin karjalanpaistin uuniin maanantain pikkujoululounasta varten.