Suruviesti yllätti meidät kaikki. Isoveljeni Antti, äidin ja isän esikoispoika, kuoli perjantaina äkillisesti sydänkomplikaatioihin.

Kaikkiaan meidän perheeseemme syntyi viisi lasta, joista kolme vanhinta Ilmajoella ja kaksi nuorinta Sipoon Pohjois-Paippisissa. Minä synnyin vuosi ja kuukausi Antin jälkeen. Antti oli vanhimpana lapsijoukkomme itseoikeutettu johtaja. Hän kokosi meidät ja naapuruston lapset yhteen ja keksi meille erilaisia kilpailuja ja välillä hurjiakin leikkejä. Pohjois-Paippisissa lapsuudenkotimme läheisyydessä oli metsiä, korkeita kallioita, peltoja ja iso oja, jotka tarjosivat monenlaisia leikki-, urheilu- ja pelimahdollisuuksia.

Muiden ohjaaminen ja johtaminen oli lapsesta lähtien Antille niin luontaista, ettei yhtään ihmetyttänyt, kun hän suuntautui armeijan uralle, joka vei häntä palveluspaikkoihin eri puolille Suomea ja myös ulkomaille YK:n ja KFOR:n tehtäviin Etelä-Libanoniin ja Kosovoon.

Kun Antti täytti 50 vuotta vuonna 1999, hän oli Pohjois-Karjalan prikaatin komentajana Kontiolahden Kontiorannassa. Ampumahiihdon maailmanmestaruuskilpailut järjestettiin tuolloin helmikuussa Kontiolahdella ja samassa yhteydessä juhlittiin prikaatin komentajan syntymäpäivää. Minäkin olin paikalla Antti-mieheni ja äidin sekä isän kanssa. Kisojen avajaispäivänä sää oli hyytävän kylmä, pakkasta oli paljon yli 20 astetta ja kenttähartauden aikana tuntui, että jäätyy pystyyn. Kilpailujen alkuakin jouduttiin siirtämään kovien pakkasten takia. Mutta meitä kuljetettiin Pasi-kuljetuspanssariajoneuvolla pitkin metsiä sekä syötettiin ja juotettiin. Se oli kyllä ikimuistoinen reissu.

Eläkepäiviä Antti ja Liisa viettivät Luumäellä Kivijärven rannalle rakentamassaan kodissa. Siellä riitti puuhaa talon valmistuttuakin, mutta Antin aktiivisuus suuntautui sen lisäksi moniin tehtäviin eri yhdistyksissä ja yhteisöissä.

Perhe oli Antille aina tärkeä ja isoisän roolissa, jossa hän näytti viihtyvän erinomaisesti, hänestä paljastui aivan uusia puolia. Luumäellä olemme viettäneet monet Antin ja Liisan sekä heidän lastensa ja lastenlastensa juhlat, jotka perinteisesti ovat alkaneet lohikeittolounaalla saunatuvalla järven rannassa.

Sienestys, marjastus ja kalastus olivat myöskin Antin lempipuuhia, joihin olikin hyvät olosuhteet ihan kodin läheisyydessä.

Antti oli myös innokas urheilumies, joka urheili hyvin monipuolisesti koko elämänsä ajan. Nuorena hän saavutti menestystä yleisurheilussa ja suunnistus oli myös pitkäaikainen harrastus. Antti ja Martti-veljensä innostivat suunnistuksen pariin isämmekin, joka jatkoi harrastusta yli 80-vuotiaaksi.

 

06-05-2013 04;15;08PM (2).JPG

Antti ja minä Ilmajoella noin 70 vuotta sitten.