DSC01871 (3).JPG

Manaattiemo ja poikanen.

DSC01802 (2).JPG

Manaatti on noussut veden päälle hengittämään.

DSC01817.JPG

Manaattiemon ja poikasen luuranko.

Tänään olimme suunnitelleet pitävämme rauhallisen kotipäivän, mutta sitten kuitenkin innostuimme lähtemään West Palm Beachiin, jonka Riviera Beachille Florida Power & Light eli paikallinen sähkölaitos avasi viime lauantaina laguunin. Tähän laguuniin manaatit tulevat satapäisinä joukkoina lämmittelemään sähkölaitoksen turbiinien jäähdytysveden ulostuloputkien läheisyyteen. Manaatit ovat hyvin kylmänarkoja ja kylmä vesi on niille haitallista.

Sää oli tänään poikkeuksellisen kylmä, Floridassa ei kovin usein ole näin kylmiä öitä. Aamulla lämpötila oli kuusi astetta, joten uskoimme näkevämme manaatteja laguunissa. Manatteja olikin satoja ja katselijoitakin oli satoja, joten jouduimme jättämään auton jonkin matkan päähän laguunista. FPL on rakentanut manaattien katselua varten katselulavat, joilta niiden uiskentelua oli mukava katsella.

Laguunista tulee varmaankin yleisömenestys, koska manaatit ovat sympaattisia kasvinsyöjäeläimiä, joita näkee hyvin harvoin. Monet täällä jo vuosikymmeniä asuneet floridalaiset eivät ole nähneet yhtään manaattia. Me olemme nähneet kerran manaatin talomme takana olevassa kanaalissa. Niitä ei aina välttämättä edes huomaa, koska ne uivat kokonaan veden alla ja vain silloin tällöin nostavat päänsä veden päälle ja levittävät sieraimensa hengittääkseen ilmaa. Sen jälkeen ne pystyvät taas olemaan parikymmentäkin minuuttia veden alla.

Manaatit ovat aikaisemmin siirtyneet talvikaudeksi lämpimämpiin vesiin, mutta viime aikoina, kun ne ovat löytäneet voimaloiden läheltä lämpimiä vesialueita, ne ovat jääneet paikoilleen koko talveksi. Sitten kun voimaloita suljetaan, manaatit ovat pulassa, ja siksi Yhdysvaltain viranomaiset koettavat löytää keinoja, joilla vettä voitaisiin lämmittää manaateille.