Tämän vuoden Meidän Festivaalin ohjelma julkistettiin vihdoin eilen. Tänä vuonna festivaali järjestetään yhdeksännentoista kerran ja se omistetaan Ainolle, jonka merkitystä Jean Sibeliuksen taiteelle halutaan näin korostaa.

Meidän Festivaalin kotisivuilla kerrotaan, että ”Aino ansaitsee rauhallisen, veikeän, monipuolisen ja ajatuksia herättävän kunnianosoituksen, ja sellaiseen pyrimme. On kirjallisuutta, keskustelua, nykytaidetta sekä intohimoiselle puutarhurille vähän ilmastonmuutostakin. Ja toki paljon monipuolista musiikkia runsain silmäniskuin sankarittarellemme”, kertoo tapahtuman taiteellinen johtaja Pekka Kuusisto tämän vuoden festivaalin suunnitelmista.

Aino on muutenkin hyvin esillä Jean Sibeliuksen juhlavuonna; muun muassa Järvenpään Taidemuseossa on syyskuuhun asti avoinna Aino-näyttely ja viime kesänä Latoteatteri esitti Jokisen ladossa Kirsti Mannisen kirjoittaman Tuusulanjärven muusat -näytelmätrilogian ensimmäisen näytelmän Aino, joka kertoi Aino Sibeliuksen tarinan. Tänä vuonna on vuorossa myös 150-vuotisjuhlavuotta viettävän Pekka Halosen vaimosta kertova tarina Maija.

Meidän Festivaalin ohjelma on taas monipuolinen ja kiinnostava. Varasin meille heti liput Ainolassa pidettävään konserttiin, jossa esitetään muun muassa Sibeliuksen viulukonsertto, koska taiteilijakodeissa pidettäviin konsertteihin mahtuu niin vähän väkeä, että liput saatetaan myydä loppuun nopeastikin. Kävelykatu Jannella Järvenpäässä on myös katukonsertteja ja Järvenpään kulttuuripolulla järjestetään kävelykieroksia. Ainolassa on kesän aikana muutama teemaopastus; ensimmäinen tilaisuus Jean Sibeliuksen pöydässä on toukokuun lopussa ja siinä tutustutaan Sibeliuksen mieliruokiin.

DSCN2344[1].jpg

Lukaisin Pirkko Arhipan uusimman jännitysromaanin Parhain sä oot (2014, 212 sivua), joka on kirjailijan 36. jännitysromaani. Naantaililainen tarjoilija ja 14-vuotiaan Sannan yksinhuoltajaäiti Elisa Hallman on yöllä palaamassa töistä kotiinsa ja aamulla hänet löydetään murhattuna työmatkansa varrella olevasta metsiköstä. Elisa on ollut työssään pidetty, mutta yksityiselämässään hän on suututtanut monia ihmisiä. Komisario Varpu Anhava ryhtyy työtoverinsa Tiian kanssa tutkimaan murhaa. Vähän ajan kuluttua tapahtuu toinenkin murha.

Pirkko Arhippa kirjoittaa tyypillisiä jännitysromaaneja, joissa tapahtuu murha tai useampikin ja monilla uhrin lähipiiriin kuuluvilla on ollut syytä vihata uhria. Lukijan kannalta tällainen tarina on kiinnostava, koska epäilykset kohdistuvat vaihdellen moniin henkilöihin ja loppuratkaisu on yllättävä. Arhipan romaanit ovat mukavan suppeita ja nopealukuisia. Vähäisestä sivumäärästä huolimatta Arhippa saa romaanin henkilöt kuvatuksi yllättävän tarkasti. Kirjassa kuvataan myös murhatutkimusta tekevien Varpu Anhavan ja Tiian työn ulkopuolista elämää.

Meillä on jo vuosia ollut listat mukaan otettavista tavaroista erityyppisiä matkoja varten. Ne helpottavat huomattavasti pakkaamista matkalle lähdettäessä. Tänään otettiin esiin lista, jossa kerrotaan, mitä otetaan mukaan automatkalle. Käytiin lista läpi ja haettiin esiin mukaan otettavat tavarat. Huomenna sitten pannaan ne laukkuihin.