20171003_112716 (3).jpg

 

Osmo Rauhala: Pythagoras, 2017 (öljy ja vaha kankaalle)

 

Viikon aikana on saatu sadetta aivan riittämiin, mutta vieläkin kuulemma sadesää jatkuu tulevalla viikolla. Onneksi on paljon asioita, joiden tekemistä sade ei haittaa. Alkuviikosta tapasin Kirstin, ja hänen kanssaan menimme Didrichsenin taidemuseoon, jossa parhaillaan on Osmo Rauhalan 60-vuotisjuhlanäyttely Peilitesti. Näyttely on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.

Näyttelyn noin 40 teoksesta pääosa on tänä vuonna maalattuja. Suurin osa teoksista kuvaa rauskuja. Näyttelyn esittelyssä todetaan: "Rausku on osoittautunut ainoaksi kalaksi, joka reagoi kuvaansa, kun sille näytetään peiliä. Tutkijat pitävät tätä merkkinä tietoisuuden esiasteesta. Vastaavan testin läpäisevät lähinnä vain kädelliset, norsut ja delfiinit."

Osmo Rauhala on minun mielestäni yksi kiinnostavista suomalaisista nykytaiteilijoista. Tämänkin näyttelyn rauskut ovat kiinnostavia ja hauskannäköisiä. Näyttelykierroksen päätteeksi joimme kahvit ja söimme korvapuustit Didrichsenin kahviossa.

Torstaina tapasimme Jarnon ja Hennan Helsingissä Forumissa, jossa kävimme syömässä kiinalaisessa ravintolassa. Sen jälkeen menimme Apollo-teatteriin katsomaan Sami Hedbergin ja Niko Kivelän stand-up-esitystä Wings Of Comedy - Hedberg & Kivelä, jonka olin saanut keväällä äitienpäivälahjaksi. Show oli hauska ja viihdyttävä ja nauraa sai niin paljon, etten moista muista.

Lauantaiksi olin onnistunut hankkimaan meille liput Sam Sihvon Jääkärin morsian -laulunäytelmään, jota 40-vuotias Keravan Ooppera esittää Keuda-talossa Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi. Jääkärin morsian on aikanaan ollut hyvin kiistanalainen teos, vaikka kuten esityksen ohjaaja Timo Tirri toteaa teoksen käsiohjelmassa, "kyseessä on puhdas rakkaustarina". Jääkärin morsiamen tapahtumapaikkana on suomalaisten Jääkäripataljoona 27:n kantakapakka Kulta-ankkuri Libaussa, nykyisessä Liepajassa, Latviassa. Korpraali Martin ja tanssijatar Sabinan rakkaustarina, josta laulunäytelmä kertoo, perustunee tositapahtumiin, sillä kun Sam Sihvo oli Libaussa, hänellä oli suhde paikallisen nuoren naisen kanssa.

Sam Sihvo lähti vuonna 1915 isoveljensä tavoin vapaaehtoisena Saksaan sotilaskoulutukseen. Koulutuksen aikana hän osallistui myös rintamataisteluihin Jääkäripataljoona 27:n riveissä Misse-joella, Riianlahdella ja Aa-joella. Sotilaskoulutuksen ohella Sihvo oli perustamassa pataljoonan soittokuntaa, jonka johtajana ja soittajana hän myös toimi. Soittokunta piti muun muassa kesäisiä ulkoilmakonsertteja Libaun kylpylän puistossa, ja ne olivat yleisömenestyksiä. Helmikuussa 1918 Sihvo saapui Vaasaan Jääkäreiden pääjoukon mukana. Jääkärikauden jälkeen hän siirtyi taiteen pariin ja vuonna 1920 syntyi laulunäytelmä Jääkärin morsian. Näytelmä pääsi heti Helsingin Kansallisteatterin ohjelmistoon helmikuussa 1921 Sihvon itsensä johtaessa orkesteria. Sihvo vietti boheemia elämää, johon kuului runsas alkoholin käyttö. Ankaran vilustumisen jälkeen hän sairastui keuhkokuumeeseen ja kuoli vuonna 1927 vain 34-vuotiaana.

Hyvin toteutettu ja hienosti esitetty Jääkärin morsian oli melkoinen ponnistus Keravan Oopperalta. Näytelmän käsiohjelmassa on myös tietoa jääkäreistä, Sam Sihvosta sekä näytelmän esiintyjistä.

 

22281573_1697606100303208_8686626331249119985_n.jpg