Aamiaiseksi söimme Lomamokkilan herkullista yön yli haudutettua ohrauunipuuroa, jossa on ihanan rapea pinta. Sellaista pintaa ei taida saada sähköuunissa, vaan se vaatii puilla lämmitetyn uunin. Aamulla sää oli kaunis ja aamiaisen jälkeen lähdimme kymmeneksi Savonlinnaan oopperajuhlien aamun avaus -tapahtumaan Ravintola Waahdon terassille. Tilaisuus pidetään päivittäin Savonlinnan Oopperajuhlien ajan ja se alkaa aina oopperafanfaarilla. Sen jälkeen tilaisuuden juontaja puistoisäntä Aarno Cronvall esittelee avauksen osanottajat. Tänään puistopianisti Asta Onnilan lisäksi paikalla oli laulaja, basso Matti Turunen, meidän oman kylän poikamme sipoolainen Nicke Lignell sekä Savonlinnan Oopperajuhlien hallituksen puheenjohtaja Petteri Walldén, joka avasi yhdeksännentoista oopperapäivän. Basso Matti Turunen, jolla on vanginvartijan rooli Tosca-oopperassa, esitti kaksi laulua: Jukka Kuoppamäen Paljon sanomatta jää ja Katri-Helenan Mun sydämeni tänne jää. Nicke Lignell kertoi olevansa ensimmäistä kertaa Savonlinnassa ja menevänsä Raakel-vaimonsa kanssa tänään ensimmäistä kertaa Savonlinnan Oopperajuhlien oopperaesitykseen kuuntelemaan Toscaa.

Ravintola Waahdon terassilla alkoi kahdeltatoista Inspired in Finland -tapahtuma, jota Nicke Lignell oli tullut juontamaan. Tapahtumalla haetaan uudenlaista yhteistyötä Savonlinnan Oopperajuhlien ja yritysten välillä. Emme jääneet kuitenkaan kuuntelemaan sitä. Kävelimme torilla, josta ostimme liha- ja omenalörtsyjä ja menimme lounaalle Ravintola Majakkaan. Minä otin paistettuja muikkuja ja Antti otti grillattua possua, koska hänen muikkukiintiönsä on tällä hetkellä täynnä. Olemme nimittäin viime aikoina syöneet kotona aika useasti paistettuja muikkuja. Muikut olivat kohtuullisen hyviä, eivät kuitenkaan sen veroisia, kuin mitä olemme saaneet Seurahuoneen Muikkubaarissa, jossa muikut tuodaan suoraan pannulta tirisevän kuumina.

Lomamokkilassa lepäilimme ja lueskelimme iltapäivän, taisipa Antti nukahtaakin hetkeksi. Sitten olikin aika lähteä takaisin Savonlinnaan Savonlinnan Maakuntamuseoon Riihisaareen, jossa pidetään tänä kesänä oopperoiden teosesittelyt. Viideltä alkoi säveltäjä Tapani Länsiön pitämä Giacomo Puccinin Tosca-oopperan esittely, joka oli, paitsi informatiivinen, myös erittäin hauska. Toscan kantaesitys oli Rooman Teatro Costanzissa 14.1.1900, ja se on ensimmäinen 1900-luvulla kantaesitetty ooppera.

Tapani Länsiö kertoi, että Toscan rooli on erittäin haastava ja että siinä joutuu esittämään monia erilaisia tunteita kuten mustasukaisuutta, rakkautta, intohimoa ja vallankäyttöä. Toscan tapahtumat sijoittuvat yhden päivän aikaan ja siinä on aika paljon väkivaltaa.

Tapani Länsiö puhui myös siitä, että eri ihmiset hakevat oopperasta eri asioita: joku tulee katsomaan sopraanoa, joku baritonia, joku kuoroa tai vaikkapa lavasteita. Näin ollen he myös kokevat oopperan eri tavalla. Hannu-Ilari Lampilan arvio Helsingin Sanomissa Toscan ensimmäisestä esityksestä 18.7., jossa Floria Toscan roolin esitti Elena Pankratova, oli melko kriittinen. Jotkut ovat kuitenkin Länsiön mukaan  kritisoineet Lampilan kritiikkiä, joten samasta oopperasta voidaan esittää täysin vastakkaisia mielipiteitä.

Minä pidin Toscasta, mutta minulla on taipumusta tykätä useimmista näkemistäni esityksistä. Jo se, että aamusta lähtien on voinut virittäytyä esitykseen, ensin aamun avauksessa ja sitten teosesittelyssä, luo omanlaisensa tunnelman. Esityksen lavasteet olivat melko synkät ja niitä oli turhan runsaasti lavalla, joten meidän vakiopaikaltamme oikean reunan ensimmäiseltä riviltä muutamassa kohtauksessa osa jäi näkemättä. Kuulemista se ei kuitenkaan haitannut. Johanna Rusanen lauloi vahvasti ja kauniisti ja keskityinkin erityisesti kuuntelemaan hänen osuuksiaan. Myös kuorokohtaukset olivat vaikuttavia. Ilta oli poutainen ja aurinkoinen ja linnassa oli sopivan lämmintä. Esitys oli viimeistä paikkaa (2 260 paikkaa) myöten loppuunmyyty. Joku oopperaanmenijä oli saanut hankituksi yhden lipun ja kyseli nyt epätoivoisena linnaan menijöiltä, olisiko kellään ylimääräistä lippua hänen seuralaiselleen, mutta huonolta näytti. Esityksen jälkeen söimme Lomamokkilassa evääksi ostamamme lörtsyt ja menimme nukkumaan.