20171230_173326.jpg

 

Vuosi sitten sain ajatuksen, että olisi kerrankin kiva mennä teatteriin oikein isolla joukolla. Niinpä pyysin Jarkon, Jarnon ja Päivin perheitä varaamaan kalenterista vuoden 2017 joulukuun toiseksi viimeisen päivän Helsingin Kaupunginteatterissa esitettävää Myrskyluodon Maija -musikaalia varten. Musikaali oli tehty juhlistamaan Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä sekä 50-vuotiasta teatteritaloa. Vaikka tein lippuvarauksen jo vuosi sitten, meillä oli onnea, kun kaikki ne, joille liput oli hankittu, eli Antin ja minun lisäksi Jarkko, Gia, Corinne, Riana, Jarno, Henna, Chesmus, Elle, Daniela sekä Päivi, Juuso, Janne ja Juulia,, pääsivät osallistumaan Myrskyluodon Maijan päivänäytökseen.

Myrskyluoto on pieni saari Ahvenanmaalta jonkin matkaa koilliseen. Kun ajattelee sitä, että tarina Myrskyluodon Maijasta kertoo elämästä tällaisella yksinäisellä saarella 1800-luvulla, voi vain kuvitella, miten rankkaa elämä siellä on siihen aikaan ollut. Tarinan on kirjoittanut ahvenanmaalainen Anni Blomqvist, joka oli naimisissa merimiehen kanssa. Kun Annin mies ja poika hukkuivat mereen, Anni rupesi kirjoittamaan purkaakseen suruaan. Hän kirjoitti viisiosaisen Myrskyluoto-sarjan, joka kertoo Maijasta ja Jannesta, jotka naimisiin mentyään muuttavat asumaan Myrskyluodolle.

Blomqvistin Myrskyluoto-romaanien pohjalta tehtiin 1970-luvulla televisiosarja, johon Lasse Mårtenson sävelsi musiikin. Aikanaan katsoin tämän sarjan, se oli hyvin tehty ja Mårtensonin musiikki teki siitä aivan erityisen. Varasin sarjan DVD-esityksen nyt kirjastosta ja ajattelin katsoa, miltä se tänä päivänä näyttää ja kuulostaa.

Helsingin Kaupunginteatterin Myrskyluodon Maija -musikaalissa kerrotaan Maijan ja Jannen tutustumisesta, kihlauksesta ja naimisiinmenosta sekä muutosta Myrskyluodolle ja elämästä siellä. He rakentavat Myrskyluodolle talon ja heille syntyy kaikkiaan kuusi lasta. Yksi lapsista putoaa veteen ja hukkuu. Eräänä jouluna heidän kotitalonsa syttyy palamaan ja tuhoutuu täysin ja perhe joutuu muuttamaan joksikin aikaa Maijan vanhempien luokse. Seuraavana keväänä he palaavat Myrskyluodolle ja ryhtyvät rakentamaan uutta kotia. Meri vie myös Jannen, mutta Maija jatkaa saarella elämäänsä lastensa kanssa.

Lasse Mårtensonin musiikki on minusta parasta ja kauneinta tässä musikaalissa. Se soi niin merellisenä ja välillä myrskyävänä, että hyvin voi kuvitella myrskyn mylvivän ja aaltojen iskevän Myrskyluodolle. Maijan ja Jannen rakkaustarina jää jollain tavalla etäiseksi eikä tarinan henkilöihin muutenkaan pääse tutustumaan kovinkaan syvällisesti. Suuren näyttämön kokoa ja lavastusmahdollisuuksia ei ole kovin hyvin hyödynnetty, näkymä näyttämöllä on hieman vaisu.

Kuitenkin tarina kokonaisuudessaan oli mukaansatempaava, ja se lähes kolmetuntinen, minkä esitys kesti, hurahti nopeasti. Lisäksi se, että olimme perheenjäsentemme kanssa yhdessä katsomassa tätä esitystä, ilahdutti minua suuresti. Tässähän toteutui Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlan teema "Yhdessä" erityisen hyvin ja tämä oli komea päätös juhlavuodelle.