P1210219.JPG

 

Lauantaina rupesi yhtäkkiä tuntumaan siltä, että joulu onkin jo tosi lähellä. Nyt, kun maassa ei ole yhtään lunta ja taivas on paksussa pilvessä, on niin pimeää, että sisällä täytyy olla valot päällä koko päivän. Tähän pimeyteen tuovat lauantaina esille kaivamani sähkökyntteliköt ja tähdet lämmintä valoaan. Nyt on kiva polttaa kynttilöitä ja juoda lämmintä glögiä.

Lauantai-iltana mentiin Antin kanssa Porvooseen Grandiin katsomaan Veijo Baltzarin 50-vuotistaiteilijajuhlakonserttia Linnuntietä taivaaseen. Kirjailija, näytelmäkirjailija, kuvataiteilija, teatteriohjaaja, runoilija sekä kulttuuripoliittinen vaikuttaja Veijo Baltzar syntyi 76 vuotta sitten Kuopiossa kulkijamustalaisten perheeseen, jossa oli iso liuta lapsia. Baltzar on toiminut monella kulttuurin alueella. Vuonna 2011 tasavallan presidentti Tarja Halonen myönsi hänelle tunnustuksena elämäntyöstä kulttuurineuvoksen arvonimen.

Linnuntietä taivaaseen -konsertin esiintyjinä olivat Veijo Baltzarin lisäksi kolmimiehinen Ludvig XIV -orkesteri, ja Integraatioteatteri Baltzarin naisjoukko, joka lauloi ja tanssi erilaisissa kokoonpanoissa. Mustalaismusiikkia konsertissa edustivat Veijo Baltzarin runoihin sävelletyt laulut, ja niiden lisäksi kuultiin ikivihreitä balladeja ja iskelmäklassikoita sekä tangoja.

Konsertti oli mukavan kotikutoisen oloinen. Pääesiintyjä unohti aina välillä, missä kappaleissa hänen milloinkin piti olla mukana esiintymässä, mutta se ei haitannut yhtään. Esiintyjät lauloivat ja tanssivat kauniisti ja ohjelmisto oli monipuolinen sekä kiinnostava.

Sunnuntai-iltana Sipoon Sointu -kuoro esitti Joulukonserttinsa Enkellaulu kajahtaa! ensin neljältä Sipoon kirkossa Nikkilässä ja sen jälkeen kuudelta Söderkullan kirkossa. Söderkullan kirkko oli tupaten täynnä väkeä kuuntelemassa Päivi Bonde-Jensenin johtaman kuoron esittämiä lauluja ja laulamassa myös yhdessä kuoron kanssa. Konsertin aluksi laulettiin yhdessä Hoosianna, minkä jälkeen kuoro esitti uudehkoja joululauluja. Joulun sana -osuudessaan pappi Aija Wist puhui muun muassa siitä, miten kuoroissa laulavat ovat tutkitusti onnellisia ja tyytyväisiä elämäänsä. Hän myös rohkaisi laulamisesta innostuneita ja erityisesti laulamisesta innostuneita miehiä liittymään Sipoon Soinnun kuoroon. Seitsemäntoista hengen joukossa lauloi nimittäin vain yksi mies. Konsertin loppupuolella kuoro esitti vanhempia joululauluja, ja aina välillä laulettiin yhdessä.

Konsertti oli lämminhenkinen ja kodikas. Kuoro, joka on viime vuosien aikana nuorentunut huomattavasti, lauloi taitavasti ja laulut soivat kauniisti kirkkosalissa.