Syyskuun neljäntenä päivänä vietetään suomalaisen ruoan päivää, joten lauantaina meilläkin syötiin suomalaista ruokaa. Jo perjantaina tein paippislaisista omenoista ja Veckosken-Anttilan myllyn kaurahiutaleista omena-kaurapaistosta ja laitoin kaurakiisseliainekset (vettä, kaurahiutaleita ja hiivaa) happanemaan. Aineksista keitin sitten lauantaiaamuna karjalaista perinneruokaa kaurakiisseliä, jota me söimme aamiaiseksi. Lisäksi söimme palaset LeipomoKahvila N'avetan ohrarieskaa ja sen kanssa Tjusterbyn lihasavustamon savustettua ankkaa.

Kaurakiisselin valmistuksessa kaurahiutaleet siivilöidään hapatetusta liemestä, josta kiisseli sitten valmistetaan. Käytin kaurahiutalemassan sämpylätaikinaan, johon lisätään erilaisia jauhoja, pähkinöitä ja kuivahedelmiä, tällä kertaa vehnäjauhoja, rusinoita, cashew-pähkinöitä ja auringonkukan- sekä seesaminsiemeniä.

Lounaaksi keitin sienikeiton Hilkan ja J-F:n viime vuonna Savonrannan metsästä keräämistä ja kuivattamista voitateista, ja illalliseksi Antti paistoi Itämerestä suomalaisen kalastajan pyydystämää kuhaa. Karjalaisen kaurakiisselin lisäksi oli ajatuksena tehdä suomalaisen ruoan päivänä myös eteläpohjalaista perinneruokaa pannukakkua eli kropsua, mutta se jäi myöhemmäksi. Nyt omena-aikaan tehdään omenoista jälkiruokia ja leivonnaisia.

Päivä oli kovasti urheilupitoinen, kun televisiosta lähetettiin muiden muassa lentopallon EM-kisojen alkusarjan ottelu Suomi - Espanja, jonka Suomi voitti ja jalkapallon MM-kisojen karsintaottelu Suomi - Kazakstan, jonka Suomi myös voitti. Tuli myös Tokion paralympialaisten lähetyksiä sekä formuloita ja yleisurheilun Ruotsi-ottelu.

 

20210904_195624 (2).jpg

 

Päätin kuitenkin aika viime tipassa lähteä iltakuudeksi Mozart-konserttiin Sipoon kirkkoon. Sipoon kamariorkesteri soitti kapellimestari Tapio von Boehmin johdolla Pianokonserton numero 21, jossa solistina soitti pianisti Maria Suokas sekä Pianokonserton numero 20, jossa soitti pianisti Ayane Matsuura. Väliajan jälkeen kuultiin vielä Sinfonia numero 41 "Jupiter", joka on Mozartin viimeiseksi jäänyt sinfonia. Kannatti lähteä, sillä niin upeasti orkesteri ja solistit soittivat Mozartin kaunista musiikkia. Väkeäkin oli kirkossa varmaankin lähes se 120 henkeä, joka tuhannen hengen kirkkoon oli ilmoitettu voitavan ottaa.

 

20210904_191106 (2).jpg

Pianisti Ayane Matsuura.