P1210227.JPG

 

Viime viikon maanantaina Antti ja minä vietimme Paippisissa pikkujoulua äidin, isän, Martin, Maria-Liisan, Jukan ja Elinan kanssa. Sunnuntai-iltana olin laittanut karjalanpaistin uuniin, jossa se kymmenen tunnin aikana oli matalassa lämpötilassa hautunut mureaksi. Sen kanssa söimme jouluisia ruokia, muun muassa porkkanalaatikkoa, rosollia ja salaattia, jälkiruoaksi luumurahkaa ja kahvin kanssa käpykakkua, pipareita ja Maria-Liisa oli leiponut joulutorttujakin.

Tiistaina leivoin pullaa sekä taatelikakkuja ja hedelmäkakkuja ja illalla kirjoitin joulukortit. Joulukorttien kirjoittaminen on kivaa puuhaa, kun sen tekee kynttilöiden palaessa ja glögiäkin on kiva samalla nauttia. Kortteja kirjoittaessa tulee aina mietittyä kuluneen vuoden tapahtumia ja sukulaisten ja ystävien tapaamisia. Suomalaiset lähettävät joulukortteja nykyään selvästi aikaisempaa vähemmän. Vuonna 2016 niitä lähetettiin 29 miljoonaa, kun menneinä vuosina jopa runsaasti yli 50 miljoonaa.

Perjantaina menin Rianaa vastaan koululle. Kävimme kahvilla ja mehulla Vanhassa Porvoossa Tee- ja Kahvihuone Helmessä, jossa pöydät olivat lähes täynnä asiakkaita. Paikka näyttää olevan suosittu ympäri vuoden. Illalla menimme Antin kanssa Helsingin keskustaan Hotelli Vaakunan ravintolaan, josta Neste Engineeringin "vanhalle" johtoryhmälle oli varattu kabinetti illallista varten. Meitä oli paikalla yhdeksän henkeä, söimme maukkaan illallisen ja vietimme hauskan illan.

Lauantaina kävimme Helsingin Kaupunginteatterissa katsomassa suurella näyttämöllä esitettävän Kaasua, komisario Palmu -näytelmän, jonka oli ohjannut Heikki Kujanpää. Näytelmä perustuu Mika Waltarin vuonna 1939 ilmestyneeseen romaaniin Kuka murhasi rouva Skrofin. Komisario Palmua näytelmässä esitti Kari Väänänen.

Vastikään kuolleen Matti Kassilan ohjaaman elokuvan Kaasua, komisario Palmu vuodelta 1961 olen nähnyt muutaman kerran ja vieläkin sen ehkä katson, jos se tulee TV1:n päiväelokuvana. Siinä esiintyvät päärooleissa legendaariset Joel Rinne komisario Palmuna, Matti Ranin "lain ylioppilas" Virtana ja Leo Jokela etsivä Kokkina. Elokuva on hienosti tehty ja kiinnostava, mutta näytelmä ei yltänyt ihan samaan. Se oli juoneltaan hajanainen ja vaikeasti seurattava ja väistämättä tuli verratuksi pääroolien esiintyjiä, koska Joel Rinne, Matti Ranin ja Leo Jokela olivat niin sopivia rooleihinsa.

Sunnuntaina söimme meillä Sveitsistä tuomaani raclettea poikien porukoiden kanssa. Juuston olin ostanut Sierrestä Sainte Catherinen markkinoilta, ja se olikin tosi hyvää. Kahvin kanssa tarjottavaksi olin tehnyt valkosuklaajuustokakkua.