139521087_467917850874013_1584266420111485299_n-1.jpg

 

Lunta tuli viikon puolivälissä oikein kunnolla. Tällaista lumimäärää ei ole meidän pihalle satanut yhdellä kerralla koskaan aikaisemmin. Lumitöitä oli tehtävä, että saatiin pihatiet auki ja päästiin autoilla pois pihasta. Minun piti päästä katsastuttamaan auto, kun katsastusaikaa oli enää muutama päivä jäljellä. Pakkanenkin paukkui yli 20 asteen lukemissa.

Ensimmäisen suomalaisen sanomalehden, Aurora-seuran julkaiseman Tidningar Utgifne Af et Sällskap i Åbo, ensimmäinen numero ilmestyi 15. tammikuuta 1771, joten suomalaisen sanomalehden 250-vuotisjuhlapäivä oli perjantaina. Eero Erkko, Juhani Aho ja Arvid Järnefelt perustivat Helsingin Sanomat -lehden vuonna 1889 ensin nimellä Päivälehti. Vuonna 1904 lehti lakkautettiin viranomaisten toimesta, kun lehdessä viitattiin hyväksyvästi kenraalikuvernööri Nikolai Bobrikovin murhaan. Helsingin Sanomat perustettiin lakkautetun Päivälehden tilalle.

Tänä aamuna ei Helsingin Sanomia ollut meidän postilaatikossamme, kun pakkasen takia lämpimästi puettuna kävin sitä hakemassa. Eikä ollut eilenkään. Oli postinjakajan virhe, kertoivat minulle, kun soitin asiakaspalveluun. Koko viikonloppuna ei ole voitu lukea aamulla paperilehteä. Ainahan sitä voi lukea digilehteä, mutta kun se ei ole sama asia.

Katsottiin sitten televisiota, kun ei voitu lukea lehteä. Katsottiin kahden päivän aikana Yle Areenasta koko Ivalo-sarja, joka valmistui jo kaksi vuotta sitten, mutta esitettiin ensin Elisa Viihteessä. Sarja alkaa siitä, kun poliisi löytää Venäjän rajan läheltä erämaamökin kellarista kahlehditun, erittäin huonossa kunnossa olevan naisen. Uhreja löydetään useampiakin, ja heistä kaikista löytyy nopeasti leviävää tappavaa virusta. Alkaa taistelu aikaa vastaan, saadaanko virus pysäytettyä ajoissa.

Sarjan pääosaa, ivalolaista poliisia Nina Kautsaloa, esittää Iina Kuustonen, joka on paitsi poliisi, myös yksinhuoltajaäiti. Iina Kuustonen tekee sarjassa hienon roolisuorituksen. Sarja on juuri nyt erittäin ajankohtainen, vaikka sitä tehtäessä ei vielä tiedetty mitään koronaviruksesta. Ehkä se onkin yksi syy siihen, miksi sarjan juoni on uskottava ja tarina jännittävä ja koukuttava. Lapin sää on hyinen, mutta maisemat ovat kauniita.