Mustila%202.jpg

 

Sipoon omakotiyhdistys järjesti viime lauantaina retken Arboretum Mustilaan Elimäelle, ja kun ilmoittauduin tapani mukaan aika myöhäisessä vaiheessa, retki oli jo täyteen varattu. Sain kuitenkin peruutuspaikan, joten pääsin matkalle mukaan. Viimeksi on käyty Mustilassa Antin kanssa joskus kymmeniä vuosia sitten, nyt oli kiva lähteä, kun joku järjesti matkan ja kun alppiruusujen kukinnankin kerrottiin olevan hyvässä vaiheessa.

Meitä oli matkassa kolmisenkymmentä omakotiyhdistyksen jäsentä, jotka bussi poimi kyytiin Nikkilästä ja Söderkullasta. Tunnin kuluttua oltiin perillä; ensimmäiseksi syötiin keittolounas, ja sen jälkeen lähdettiin opastetulle kierrokselle Arboretumin alueelle.

 

Mustila%208.jpg

 

Arboretum Mustilan perusti valtioneuvos A. F. Tigerstedt ja ensimmäiset istutukset alueelle tehtiin 1902. Alunperin tarkoituksena oli tutkia ulkomaisten havupuiden viihtymistä metsäpuuna Suomessa, mutta myöhemmin koetoiminta laajeni lehtipuihin ja koristepensaisiin ja valtioneuvoksen poika C. G. Tigerstedt perusti arboretumiin Alppiruusulaakson. Arboretum Mustilan 120 hehtaarin alueella kasvaa yli 100 havupuulajia ja noin 200 lehtipuulajia sekä satoja pensaita ja perennoja.

 

Mustila%201.jpg

 

Jotkin aikaiset atsalea- ja alppiruusulajikkeet olivat jo lopettaneet tai lopettamassa kukintaansa, mutta onneksi suurin osa oli vielä kukassa. Pääsimme seuraamaan, kun alppiruusulajikkeita risteytettiin siitepölyllä. Näin saadaan erilaisia, erivärisiä ja talvenkestävämpiä lajikkeita. Menossa oli kuulemma useita risteytyskokeiluja. Arboretumissa on myös monia mielenkiintoisia puulajeja, joita oppaamme meille esitteli. Lähes parituntisen kierroksen jälkeenkin olimme nähneet vasta osan alueesta, joten siellä riittäisi katseltavaa koko päiväksi. Ennen kotiin lähtöä aikaa oli vielä pari tuntia käytettäväksi puuveistospuiston taideteoksiin tutustumiseen, taimiostoksiin sekä kahvilla käyntiin ja taidenäyttelyyn piipahtamiseen Piika ja Renki -kahvilassa.

 

Mustila%203.jpg

Alppiruusu "Suomi 100" oli uusi, väriltään harvinainen, lajike, joka julkistettiin 3.6.2017 juhlistamaan Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä. Nyt se oli jo kukintansa loppuvaiheessa.