Antti teki tämän kevään ensimmäisen telkkähavainnon alkuviikosta, kun hän aamulehteä keittiössä lukiessaan näki telkän lähtevän pesäpöntöstä. Lähetin asiasta tiedon Kimmolle, joka on asentanut kaikki meidän tontilla olevat viisi telkänpönttöä ja tehnytkin osan niistä. Kerroin myös, että yhden pöntön suuaukosta näkee, että pönttö on täynnä sammalta, risuja ja katajanoksia. Kimmo vastasi viestiin, että hän tulee tarkastamaan telkänpöntöt, ja eilen hän sitten tuli tarkastuksen tekemään.

 

20200327_105946 (2).jpg

Etupihan ensimmäiseksi tarkastetussa pöntössä oli kolme munaa, joista  yksi osoittautui edellisvuotiseksi ja kaksi tänä keväänä munituiksi. Siinä pesässä siis on muninta jo käynnissä. Edellisvuotinen muna poistettiin.

 

20200327_110529 (2).jpg

Etupihan toiseen pönttöön orava oli valmistellut pesää poikasilleen. Pönttö oli täynnä sammalta ja risuja, mutta oravanpoikasia siellä ei ollut. Roskat poistettiin pöntöstä, joten se on valmis telkän pesintää varten.

 

20200327_111320 (3).jpg

Keittiön ikkunan puoleisessa pöntössä oli kaksi munaa, joista toinen oli viimevuotinen ja toinen tänä keväänä munittu. Viimevuotinen muna poistettiin.

 

20200327_112349 (2).jpg

Lammen rannalla olevassa pöntössä oli jonkin verran sammalta ja risuja, jotka poistettiin.

 

20200327_113227 (2).jpg

Viimeksi tarkastettu lehtopöllön pönttö, jossa telkkäkin on joskus pesinyt, oli tyhjä.

Kimmo kertoo kirjoittamassaan kirjassa Telkkä ja isokoskelo - Rantapihan kutsutut vieraat, että "Muninnan alun ajankohta vaihtelee eri yksilöillä suuresti Etelä- ja Keski-Suomessa. Varhaisimmat naaraat munivat ensimmäisen munansa jo huhtikuun alkupuoliskolla, myöhäisemmät toukokuun 20. päivän paikkeilla." Tänä vuonna telkät ovat siis erityisen aikaisia, kun muninta on aloitettu maaliskuun loppupuolella meidänkin pöntöistä jo kahdessa.

Telkät eivät häiriinny siitä, että niiden pesiä tarkastetaan, joten pesien tarkastus voidaan tehdä milloin tahansa. Kimmo kirjoittaa kirjassaan: "On luonnollista käydä tarkastuskäynnillä pöntöllä, kun on nähnyt emon poistuvan. Emo ei hylkää pesää, vaikka innokas tarkkailija heti mökille tultuaan kiipeäisikin katsomaan tilannetta naaraan ollessa sisällä. Se lähtee kyllä karkuun, mutta palaa pesälle. Tuhansilla pönttökäynneilläni pesinnän aikana emon ollessa sisällä en ole kirjannut yhtään tapausta, jossa pesinnän keskeytyminen olisi johtunut tarkastuksen aiheuttamasta häiriöstä."

Mielenkiintoinen telkänpönttöjen tarkastuskierros osoitti, että kevät on jo pitkällä ja että lähiviikkojen koronaviruskaranteenin aikana voidaan ainakin toivoa ja odottaa telkkien lentelyä pihapiirissä ja uiskentelua lammessa.

 

P1110783.JPG