Vilkkaan viikonlopun jälkeen seurasi rauhallinen maanantai. Aamiaisen jälkeen istuimme tietokoneilla, ja minä jatkoin valokuvien editointia ja järjestämistä. Amerikka-kuvat vuodesta 2010 tähän vuoteen asti on nyt editoitu ja vähän muutakin. Käsi vain on sen verran koetuksella, että täytynee pitää vähän taukoa. Lounaaksi söimme mahimahi-jämät, jonka lisäksi paistoin herkkusieniä ja valkosipulia öljyssä paistinpannulla. Se oli tosi hyvää ja siitä tuli taas mieleen vuoden 1980 helmikuu, jolloin olin Jarkon kanssa hiihtolomamatkalla Espanjan Marbellassa.

Hilkka oli vuonna 1980 Marbellassa töissä fysioterapeuttina. Jarkko oli ensimmäisellä luokalla koulussa ja Jarno vielä päiväkodissa. Olisin halunnut lähteä molempien poikien kanssa matkalle Marbellaan, mutta Jarno päätti jäädä kotiin, koska hän ei halunnut matkustaa lentokoneella. Niinpä me sitten Jarkon kanssa lähdimme, ja meillä olikin tosi kiva matka. Hilkalla oli Marbellassa iso asunto ja me asuimme hänen luonaan viikon ajan. Muistan, kun Hilkka paistoi meille viipaloituja herkkusieniä ja valkosipulinkynsiä, ja siellä söin tätä yhdistelmää ensimmäistä kertaa. Sen uskomattoman herkullisen tuoksun, maun ja elämyksen muistan vieläkin selvästi.

Täällä alkoi sataa hieman puoli viiden jälkeen iltapäivällä. Sääennuste kertoi, että viiden aikaan sataa ja se piti täsmälleen paikkansa. Lämpötila oli kuitenkin alkuillasta vielä 25 astetta. Suomi Amerikka Viikon ohjelmassa oli tänään himmelikurssi ja suomalainen elokuva Kekkonen tulee vuodelta 2013. Elokuva kertoo siitä, miten pienen kylän elämä sekoaa täysin 1970-luvun alussa, kun kylään saapuu sähke, että tasavallan presidentti Urho Kaleva Kekkonen piipahtaa Allin Baarissa matkalla Pohjois-Lappiin. Me emme lähteneet katsomaan elokuvaa, vaan sen sijaan minä täytin ristikoita ja Antti luki ja lisäksi katsoimme TVkaistalta Rouva Ministeri -sarjan tämän päivän jakson Pattitilanne, jossa ulkoministeri ja hänen miehensä lähtevät New Yorkiin viettämään 25-vuotishääpäiväänsä. Viikonlopusta tulee kuitenkin suuri fiasko, kun ulkoministeriössä asiat ajautuvat sellaiseen tilanteeseen, että viikonlopun vietto joudutaan keskeyttämään ja rouva ulkoministeri Elizabeth joutuu palaamaan töihin. Kun hän sitten palaa töistä kotiin, hänen miehensä Henry on onneksi tilannut kotiin kiinalaista ruokaa ja kaivanut esiin myös scrabble-pelinkin.

Illalliseksi teimme thaimaalaista kana-kasvis-wokkia, jossa oli kananrintafileesuikaleita, paksoi-, paprika-, porkkana- ja herkkusienisuikaleita, valkosipulia ja sweet chili saucea sekä kalakastiketta. Minä suikaloin vihannekset ja Antti teki muut työt. Emme keittäneet riisiä, kuten ohjeessa neuvottiin, vaan laitoimme ruokaan sen verran vihanneksia, että muita lisukkeita ei tarvittu. Lopputulos oli erittäin onnistunut; kauniinvärinen ja hyvänmakuinen. Joimme wokin kanssa Chateau Ste Michelle, Chardonnay, Columbia Valley -viiniä vuodelta 2013. Viini on ostettu Total Wine -viinikaupasta, jonka viinivalikoima on uskomattoma laaja. Googlettamalla viinin kotipaikaksi osoittautui Washingtonin osavaltio Yhdysvaltain länsirannikolla ja siellä Columbia-joen laakso. Washingtonin osavaltion viiniä emme ole aikaisemmin täällä juoneetkaan.