20200914_115236.jpg

 

Alkuviikosta vietin muutaman päivän Savonrannassa Hilkan ja Fransun mökillä. Sää oli koko ajan miellyttävän syksyinen; poutainen, ajoittain aurinkoinen ja tuulinen, ja järvellä näkyi välillä kunnon aaltojakin. Mökin ympäristössä oli hyvin rauhallista, kun ainoan lähellä olevan mökin asukkaatkin lähtivät pois mökiltään. Tuulen humina olikin oikeastaan ainoa ääni, jota ulkoa kuultiin. Hilkka ja Fransu jatkoivat aamu-uintejaan ja juoksulenkkienkin jälkeen Hilkka kävi uimassa, vaikka vesi olikin jo melko viileää.

 

20200914_181449.jpg

 

Olin ajatellut, että pitkästä aikaa voisi olla kiva poimia puolukoita, kun niitä Savonrannassa Hilkan kertoman mukaan oli runsaasti. Ja olihan niitä ja oli vielä mustikoitakin tosi paljon, vaikka Hilkka ahkerana marjastajana olikin niitä jo heinäkuun alkupuolelta asti kerännyt. Me keräsimme nyt kuitenkin etupäässä puolukoita, jonkin verran kuitenkin poimittiin mustikoitakin aamupuuron kanssa syötäväksi.

Puolukoita oli kiva poimia, vaikka lihakset hieman jäykistyivätkin kyykistelystä. Lämpötila oli lähellä viittätoista astetta, ja kun aurinko paistoi, tuli tosi lämmin. Fransu kävi mökin terassin hirsien hionta- ja maalaustöiden välissä säikäyttämässä puolukanpoimijat pari kertaa, mikä kummasti piristi poimintaa.

Tiistain sääennusteet lupailivat Suomeen keskiviikoksi ja torstaiksi oikein kunnon syysmyrskyä. Mahtoivatkohan kurjetkin aavistaa myrskyn saapumisen, kun puolukassa ollessamme suuri määrä kurkia lensi ylitsemme kohti etelää. Niiden auramuodostelmat ja ääntely ovat aina syksyllä hienoa seurattavaa, vaikka samalla tuleekin haikea mieli siitä, että kesä on taas mennyt.

Mökin ruokailuissa kunnioitettiin suuresti luonnon antimia, vaikka kalaa ei järvestä nyt saatukaan. Tarjolla oli kuitenkin kantarelli-voitattipiirakkaa, kantarellirisottoa, aamupuuron kanssa mustikoita ja puolukoita, puolukkarahkaa ja vaikka mitä.

Kotiin lähtiessäni auton takakontissa oli Hilkan ja minun poimimat puolukat, Hilkan tekemää mustikkahilloa, Fransun tekemää kantarellipikkelsiä ja Hilkan ja Fransun poimimia kantarelleja.