Lainsäätäjät tykkäävät aseista, kirjoittaa Frank Cerabino tämänpäiväisessa Palm Beach Postissa. Cerabino jatkaa, että olisi helppoa tulla siihen johtopäätökseen, että Floridan republikaanijohtoinen lainsäädäntöelin rakastaa ampuma-aseita ja haluaa niitä olevan kaikkialla. Tällä viikolla lainsäätäjät säätivät lain, jonka mukaan yliopisto-opiskelijat saavat pitää ampuma-aseita sekä oppitunneilla että asuntoloissa ja samana päivänä he tekivät lakiesityksen, että osavaltion 1,5 miljoonaa aseenkantoluvan haltijaa, jotka ovat saaneet kantaa asetta näkymättömissä, jatkossa voisivat saapastella ihmisten joukossa aseet näkyvillä. Cerabino toteaa, että nämä lait ja lakiesitykset perustuvat uskomukseen, että aseiden näkyvillä pitäminen tekee kaikkien ihmisten olon turvallisemmaksi.

Floridan lainsäätäjät ovat myös tehneet lakiesityksen, jonka tavoitteena on, että syyttäjien olisi jatkossa nykyistä vaikeampi asettaa syytteeseen floridalaisia, jotka ovat käyttäneet ampuma-asetta puolustaessaan omaa reviiriään (”stand your ground” -laki), vaikka vastapuoli olisi ollut aseeton.

Viisi vuotta sitten säädettiin laki, jonka mukaan on laitonta missään piirikunnassa säätää sellaista aselakia, joka olisi tiukempi kuin koko osavaltion aselait. Kun Palm Beachin piirikunnassa oli säädetty laki, joka kielsi ampuma-aseet lasten leikkipaikoilla, tämä laki jouduttiin kumoamaan, koska se oli Floridan osavaltion aselakia tiukempi. Nyt Palm Beachin piirikunnan päiväkotilapset joutuvat leikkimään pihaleikkejä mahdollisesti ladattujen aseiden kanssa liikkeellä olevien ihmisten läheisyydessä.

Kuitenkin kun Palm Beach piirikunnan lainsäätäjät kokoontuvat, niin heidän kokouksissaan aseet ovat kiellettyjä. Lainsäätäjät tietävät, että Floridassa on paljon kahjoja, ja siksi he haluavat varmistaa olevansa turvallisissa ja aseettomissa tiloissa, kun he säätävät ampuma-aseiden leviämistä edistäviä ja helpottavia lakeja.

Samassa Palm Beach Postissa kerrotaan tapauksessa, jossa isä oli vienyt 16-vuotiaan James-poikansa tämän kaverin kotiin. Siellä nämä kaksi lukiolaispoikaa olivat viettäneet aikaa. Kaveri oli ollut Jamesin kotona aikaisemmin ja vanhemmatkin olivat tavanneet toisensa. Kaikki oli siis ihan kunnossa. Jamesin kaverin asunnossa oli useita ladattuja ampuma-aseita eri puolilla asuntoa. Vielä ei ole kerrottu tarkemmin, mitä tapahtui, mutta muutama tunnin kuluttua viranomaiset olivat soittaneet vierailulla olleen pojan isälle ja kertoneet, että hänen poikaansa oli ammuttu päähän ja että pojan kaveri oli ampuja. Tapaus oli ollut onnettomuus. Kolmen päivän kuluttua James oli todettu aivokuolleeksi ja muutaman päivän kuluttua hänet sitten irrotettiin hengityskoneesta. Nyt kuolleen pojan vanhemmat ovat asianajajansa kanssa tehneet vetoomuksen aseturvallisuuden parantamiseksi.

Nyt sitten kävimme Boynton Beachin Cinemark-elokuvateatterissa katsomassa romanttisen draamaelokuvan ”The Choice” (Valinta) (2016). Elokuvan tarina perustuu Nicholas Sparksin vuonna 2007 kirjoittamaan samannimiseen novelliin, jossa lääketieteen opiskelija Gabby muuttaa asumaan naistenmiehen Travisin naapuriin. Travis on sitä mieltä, että vakiintunut parisuhde ei sovi hänen elämäntyyliinsä ja Gabbylla puolestaan on ollut sama poikaystävä jo vuosikausia. Travis ja Gabby rakastuvat ja perustavat perheen. Sitten eräänä päivänä sattuu onnettomuus, joka muuttaa heidän elämänsä.

”The Choice” on kuvattu Pohjois-Carolinassa ja siinä on upeita maisemia. Ne ovatkin parasta tässä elokuvassa. Muuten elokuva kokonaisuudessaan jäi aika vaisuksi eikä herättänyt oikein minkäänlaisia tunteita. En kyllä osaa sanoa, mikä siinä oli vikana, se vain ei puhutellut.

Palm Beach Bakeryssa oli myynnissä Runebergintorttuja ja mekin olemme juhlistaneet tänään Runebergin päivää syömällä sellaiset.