Tänään oli Porvoossa vilkas turistipäivä. Väkeä oli tullut busseilla ja parkkipaikatkin olivat täysiä. Me kävimme Rianan kanssa katsomassa Porvoon museon vanhan raatihuoneen näyttelyitä. Esillä museossa on muun muassa Albert Edelfeltin maalauksia perheenjäsenistään ja Porvoosta, Ville Vallgrenin veistoksia sekä Johan Knutsonin Porvoo-aiheisia maalauksia 1800-luvulta, Iris-keramiikkaa, Louis Sparren suunnittelemia huonekaluja sekä paljon muuta. Kierroksen päätteeksi kävimme raatihuoneen torin kahvilassa Café Fannyssa, jonka ulkoterassilla oli mukava istua ja juoda mehua ja kahvia.

DSCN3958 (2).JPG

Riana soittaa kesän pianoläksyksi saamaansa Evert Tauben Änglamark-lalulua.

Lainasin Södekullan kirjastosta dvd-elokuvan Kultainen nainen (2015), joka kertoo  Wienistä kuusikymmentä vuotta sitten toisen maailmansodan keskeltä miehensä kanssa Yhdysvaltoihin paenneesta Maria Altmannista (Helen Mirren).

Maria löytää kuolleen sisarensa jäämistöstä kirjeen, joka koskee sisaren epäonnistuneita yrityksiä saada takaisin viisi Gustav Klimtin maalausta, jotka ovat ennen sotaa kuuluneet Marian suvulle ja jotka natsit sodan aikana ovat heiltä ryövänneet. Maria päättää ryhtyä taisteluun saadakseen takaisin natsien ryöväämää sukunsa omaisuutta, johon kuuluu myös Klimtin maalaama muotokuva Marian tädistä Adele Bloch-Bauerista. Tästä Kultaiseksi naiseksi kutsutusta maalauksesta on tullut Itävallassa kansallisaarre, joka on esillä kuuluisassa Galerie Belvedere -taidemuseossa.

Marialla on oikeus saada taulut takaisin, ja hän palkkaa avukseen nuoren lakimiehen Randy Schoenbergin (Ryan Reynolds), joka aluksi ei ole halukas ottamaan tehtävää vastaan, mutta ryhtyy siihen lopulta osittain myös siksi, että hänenkin sukunsa on lähtöisin Itävallasta. Randyn isoisä oli säveltäjä Arnold Schönberg, joka oli muuttanut juutalaisten vainoja pakoon Yhdysvaltoihin jo 1930-luvulla.

Oikeustaistelu kestää vuosia, ja sen aikana Maria käy läpi lapsuus- ja nuoruusaikaansa sekä perheensä elämää Wienissä, jonne hän ei aluksi millään halua matkustaa oikeudenkäyntiä varten, koska muistot sodan ajan tapahtumista ovat vieläkin niin raskaita. Lopulta useiden oikeudenkäyntien jälkeen oikeus kuitenkin voittaa ja noin 140 miljoonan euron arvoinen taideaarre palautetaan Marialle.

Kultainen nainen on hienosti tehty elokuva, josta jäi hyvä mieli. Se pohjautuu tositapahtumiin ja on kulttuurihistoriallisesti erittäin kiinnostava. Helen Mirren on upea Maria Altmannin (1916 - 2011) roolissa.

P1030773.JPG