Kotiutuminen Amerikan matkasta on sujunut mukavasti ja aikaerosta toipuminenkin on ollut minulle poikkeuksellisen helppoa ja nopeaa. Antilla on ollut hieman enemmän vaikeuksia nukkumisen kanssa, mutta minä olen nukkunut normaaleja yöunia. Torstaina menin Rianaa vastaan koululle ja kävimme ostamassa Paperipilvestä kortintekotarvikkeita. Riana teki syntymäpäiväkortin ensi lauantain syntymäpäiväjuhliin. Lisäksi hän soitti minulle pianolla soittoläksynä olleita joululauluja, joten ensimmäinen pienimuotoinen joulukonserttikin on koettu. Olen odottanut innolla pääsyä koripallo-otteluun, mutta nyt se ei ihan heti onnistukaan, koska Riana on venähdyttänyt jalkansa eikä pääse vähään aikaan pelaamaan.

Perjantaina aamulehdet ilmestyivät normaalisti postin lakon jälkeen, joten elämä alkaa palautua normaaliksi. Valmistelimme lauantaista juhlaamme ja kävimme Hilkan, Fransun ja Tanjan kanssa katsomassa juhlapaikkaa Pornaisten Kotojärvellä. Ravintola Kotojärvi Golf on Kotojärven kartanon entiseen sikalaan kunnostettu juhlatila.

Illalla katsoimme kolmannen tuotantokauden viimeisen osan brittisarjasta ”Viimeinen tango Halifaxissa”. Sarja on ollut hyvin tehty ja mukava, dramaattinen ja hauskakin. Vielä neljäs tuotantokausi on tulossa, mutta sitä joudutaan odottelemaan jonkin aikaa.

Lauantaina kokoonnuimme perheen, sukulaisten ja ystävien kanssa viettämään Katri-äitimme 90-vuotisjuhlaa Ravintola Kotojärvi Golfiin. Meitä oli paikalla 65 henkeä ja vietimme yhdessä mukavan ja lämminhenkisen juhlan. Nostimme onnittelumaljan päivänsankarille, söimme lohikeittoa ja joimme kakkukahvit.

Ohjelmassa oli myös puhe päivänsankarin pitkän elämän vaiheista. Minä aloitin puheen käsittelemällä äidin lapsuutta ja nuoruutta sekä tutustumista Eino-isäämme, jonka kanssa avioliittoa on nyt kestänyt 67 vuotta. Hilkka jatkoi ja kertoi ajasta, jolloin äiti ja isä elivät lapsiperheen elämää ja elämänsä työteliäintä vaihetta. Tanja käsitteli seuraavaksi äidin (ja isänkin) matkoja Sveitsiin ja kokemuksia näiltä matkoilta. Jarno kertoi lopuksi, millaisia muistoja lastenlapsilla on niistä ajoista, kun he olivat pieniä ja viettivät aikaansa Paippisten mummolassa ja millaisia ajatuksia mummi heissä herättää. Mummin tekemät herkut saivat runsaasti mainintoja, muistissa olivat myös muun muassa mummin lukemat iltasadut, papan kanssa tehdyt metsäretket ja kauppamatkat papan Anglialla Järvenpäähän. Puheemme teemana oli ”Muistatko?”, koska äidillä on tunnetusti ollut paras muisti meidän perheessämme ja häneltä olemme aina kysyneet asioista, jotka itse olemme unohtaneet.

Meidän perheen juhlia ei järjestetä ilman jonkinlaista tietokilpailua. Niinpä nytkin Jarkko veti tietokilpailun, jossa yritettiin tietää tai arvata äidin ajatuksia. Vieraille annettiin kysymyslomake, jossa oli 16 kysymystä ja kaikissa kysymyksissä oli kolme vastausvaihtoehtoa. Niistä piti valita se, jonka uskoi olevan äidinkin vastaus. Äiti oli vastannut kyselyyn etukäteen ja kun kaikki olivat vastanneet, avattiin äidin vastauskuori ja kerrottiin oikeat vastaukset. Voittajaksi selviytyi isän serkku Marja, joka oli tiennyt oikean vastauksen 12 kysymykseen. Meistä äidin ja isän lapsista kukaan ei selvinnyt kolmen parhaan joukkoon, joten kotikenttäetua ei tässä kisassa ollut. Voittajat palkittiin ja parille palkittavalle lähetän palkinnon vielä jälkikäteen.

Päivänsankari oli hyväkuntoinen ja tyytyväinen, kun oli saanut ympärilleen perheensä ja ystäviään ja kun sukulaisia oli saapunut Etelä-Pohjanmaalta sekä Turun seudulta asti. Sääkin oli onneksi kuiva vaikkakin tuulinen, joten pitkämatkalaiset eivät joutuneet matkaamaan pimeässä märillä asvalttiteillä.