Lauantaina olisi ollut Haarajoen koulun 90-vuotisjuhla, mutta sinne ei nyt menty. Kymmenen vuotta sitten olin Martin ja Maria-Liisan kanssa koulun 80-vuotisjuhlassa, jossa tapasin joitakin kansakouluaikaisia luokka- ja koulukavereita. Silloinen tilaisuus oli mukava ja oli kiva palauttaa mieleen ensimmäisten kouluvuosien muistoja. Erityisesti yhtä tapahtumaa olen usein muistellut. Jean Sibelius kuoli syyskuussa 1957, jolloin olin ensimmäisellä luokalla Haarajoen kansakoulussa. 30.9.1957 oli Sibeliuksen siunaustilaisuus Suurkirkossa ja Haarajoen kansakoulun oppilaat osallistuivat kunniavartioon, kun siunaustilaisuuden jälkeen Sibeliuksen arkku kuljetettiin haudattavaksi Ainolaan. Minulla oli silloin aasialainen influenssa, joka riehui Suomessa ja johon monet sairastuivat. En siis päässyt osallistumaan kunniavartioon ja sitä olin harmitellut pitkään, mutta kun asia tuli koulun 80-vuotisjuhlassa puheeksi, entinen luokkakaverini Anna-Kaarina lohdutti minua, että oli kaikkea muuta kuin juhlavaa seistä kylmässä väristen todella pitkän aikaa odottamassa arkkua kuljettavaa autoa, joka tuli paljon etukäteen ilmoitettua aikaa myöhemmin.

 

20161105_181520.jpg

Johanneksan kirkko.

Helsingin Sanomat tarjosi lauantaina lukijoilleen kaksi peräkkäistä joulukonserttia Johanneksen kirkossa. Ensimmäinen konsertti alkoi yhdeltä ja jo reilusti ennen puoli yhtä kirkon edessä sateisessa säässä kiemurteli lähes kolmensadan metrin jono. Konsertissa esiintyivät Cantores Minores -poikakuoro, kuoronjohtaja Hannu Norjanen, sopraano Johanna Rusanen sekä urkuri Markus Malmgren. Kaikki jonottajat kuitenkin mahtuivat kirkkoon, koska liput oli pitänyt tulostaa etukäteen. Helsingin Sanomien päätoimittaja Antero Mukka toivotti yleisön tervetulleeksi, minkä jälkeen kuultiin Leon Boellmannin Menuet, jonka Markus Malmgren soitti uruilla. Cantores Minores esitti muun muassa laulut Tuo armon valkokyyhky, Enkeli taivaan, Joulun kellot, Johanna Rusanen esitti laulut Ave Maria, Varpunen jouluaamuna, Sylvian joululaulu, Walking in the air 'Avaruus' ja Taivas sylissäni ja yhdessä Cantores Minores ja Johanna Rusanen lauloivat muun muassa En etsi valtaa, loistoa ja Jouluyö, juhlayö. Yhteislauluna laulettiin Maa on niin kaunis. Ohjelmisto oli perinteinen, jouluinen, korkeatasoinen ja tunnelmallinen.

Illalla katsoin televisiosta Mielensäpahoittaja-elokuvan, joka on vain niin ihana, vaikka tarina onkin tuttu jo kirjoista ja kesäteatteriesityksestä. Elokuva on Dome Karukosken ohjaama ja se sai ensi-iltansa syyskuussa 2014. Se perustuu Tuomas Kyrön samannimiseen romaaniin. Ehkä parhaiten mielensäpahoittajan huumori kuitenkin toimii kirjoista luettuna. Nythän Tuomas Kyrö on julkaissut taas kolme uutta Mielensäpahoittaja-kirjaa, jotka näyttävät löytyvän Söderkullankin kirjastosta.

Mikko ja Anniina lapsineen olivat viikonlopun Espoossa ja he halusivat tavata perheenjäseniään sunnuntaina Järvenpäässä. Varasimme pöydän Vanhankylän Kartanosta, jonne meitä kokoontui lapset mukaan lukien neljätoista henkeä. Syötiin adventtisunnuntain lounas ja vietettiin viihtyisä iltapäivä. Paikalla oli perheen vanhin ja nuorin edustaja, joiden ikäero on melkein yhdeksänkymmentäyksi vuotta.

 

20161127_175519.jpg

Sipoon kirkko.

Sipoolainen kuoro Sipoon Sointu piti joulukonsertin perinteiseen tapaan ensimmäisenä adventtisunnuntaina Sipoon kirkossa. Sinnekin ehdittiin. Sipoon Sointu esitti sekä vanhoja tuttuja että uusia hieman tuntemattomampia joululauluja. Lisäksi yhteislauluna laulettiin Hoosianna ja muita kaikille tuttuja joululauluja. Väkeä oli kirkossa runsaasti.

Tähdet, tähdet -viihdeohjelma, jossa on etsitty Suomen parasta esiintyjää, ratkesi sunnuntaina. Olen katsellut joitakin jaksoja tästä kisasta, jonka tänä vuonna voitti Pete Parkkonen. Pete osoittautui kisan aikana monipuoliseksi ja lahjakkaaksi laulajaksi. Olisin kuitenkin toivonut Johanna Förstin voittavan, koska minusta hän oli kuitenkin monipuolisuudessa ja laulutaidossa Peteä parempi.