P1130790.JPG

 

Maanantaina matkasimme auton kanssa Eckerö Linen Finlandia-laivalla Tallinnaan, josta jatkoimme Haeskan kylään Haeska Manoriin, huoneistohotelliin, jota isännöi suomalainen mies. Haeska Manor on entinen kartano, jonka päärakennus on 1700-luvulta. Asuimme siellä myös viime vuoden toukokuussa, jolloin kävimme katsomassa lintujen kevätpuuhia Matsalun kansallispuistossa. Haeska Manorissa on kymmenen huonetta, jotka ovat siistejä ja tilavia. Edulliseen huonehintaan kuuluu monipuolinen aamiainen, jossa parasta on pitkään haudutettu puuro. Erillisestä tilauksesta saa myös illallisen, ja me söimme kaikki kolme illallistamme kartanossa, koska lähimmät ravintolat olisivat olleet Haapsalussa, jonne oli matkaa yli 20 kilometriä. Illalliseksi saimme possun fileetä, lämminsavustettua lohta sekä paistettua kuhaa. Kaikki ateriat olivat maukkaita ja hyvistä raaka-aineista valmistettuja.

Matsalun kansallispuisto on yksi Euroopan tunnetuimmista lintujen levähdys- ja ruokailualueista, jossa keväisin ja syksyisin näkee suuria määriä hanhia, kurkia ja joutsenia sekä muita lintuja. Alueella on useita lintutorneja, joista lintuja voi tarkkailla. Nyt alueella oli tuhansittain hanhia sekä sadoittain joutsenia ja kurkia.

Olimme Haeskassa torstaihin asti. Kävimme päivittäin useita kertoja katselemassa lintuja, joita oli erittäin paljon Matsalun lahdella ja sen läheisillä pelloilla Haeska Manorin lähellä. Päivisin linnut ruokailivat pelloilla ja uiskentelivat rantavesissä. Aamuisin ja iltaisin ne lentelivät suurina parvina edestakaisin rannan läheisyydessä ja niiden kaakatus oli melkoista. Matsalun lahden läheisillä pelloilla käyskenteli mustaa karjaa sulassa sovussa hanhien kanssa.

Kävimme myös Haapsalussa, jossa söimme lounassa Dietrich-ravintolassa; Antti söi simpukoita ja minä kalaa, joka kyseisenä päivänä oli paistettua kampelaa. Pienet paistetut kampelat olivat aivan erinomaisen maukkaita ja rapeita pinnaltaan ja simpukatkin olivat kuulemma ihan kelvollisia. Sää oli aurinkoinen ja lämpötila oli reilusti yli 15 astetta, joten söimme ulkona ravintolan terassilla. Muina päivinä lounastimme Matsalun lahdella Tuulingu Kohvitubassa, jossa söimme talon emännän tekemiä herkullisia juustopiiraita. Juomaksi oli kahvin lisäksi emännän juuri tekemää omenatuoremehua.