Sorsat%20pihalammessa%203.jpg

On suorastaan hurmaavaa seurata kevään etenemistä nyt, kun joka päivä tapahtuu jotain kiinnostavaa. Torstaina, kun aamulla kurkkasin takaovesta lammelle, siellä kävi melkoinen kuhina. Jouduin melkein hieraisemaan silmiä, kun lammessa uiskenteli ja välillä nahisteli seitsemän sinisorsaa; yksi naaras ja kuusi koirasta. Lampi oli torstaina vielä osittain jäässäkin, tosin torstai-iltaan mennessä kaikki jäät olivat sulaneet. Hauska oli sorsien touhuja seurata, ja aina välillä kävin niitä kurkkaamassa, kun puuhailin pihalla.

Telk%C3%A4t%20pihalammessa.jpg

Perjantaiaamuna hain Hesarin laatikosta seitsemän aikaan ja samassa yhteydessä tarkistin lammen, jossa nyt oli vuorostaan kolme telkkänaarasta. Toivottavasti ne kaikki pesivät meidän pöntöissämme.

 

Telkk%C3%A4%2014.4.2024%203.jpg

Sunnuntaina tehtiin kevään ensimmäinen havainto pesään menevästä telkästä. Puolen tunnin kuluttua se lähti pöntöstä munittuaan (toivottavasti) sinne munan. Tässä vaiheessa telkkä viipyy pöntössä vain sen ajan, joka menee munan munimiseen. Hautomisen se aloittaa vasta sitten, kun kaikki munat on munittu.