Vieläkään pihan telkänpöntöistä ei ole havaittu poikasten lähtevän, joten ilmeisesti haudonta niissä jatkuu vielä. Pari päivää sitten näin, kuinka lammessa uiskennellut telkkä lensi lammen rannan telkänpönttöön. Aikaisempia havaintoja meillä ei tältä vuodelta ollut, että siinä pöntössä pesittäisiin, mutta jos pesitään, niin neljästä pihan pöntöstä olisi lähdössä poikaset lähiaikoina.

Erilaisia lintuhavaintoja on tehty pihalla ja järvellä. Käki on kukkunut jo muutamana päivänä. Västäräkkejä on nähty, samoin pääskysiä, jotka lentelivät järvellä. Kurkia kaarteli meidän yläpuolella yhtenä aamuna, olisivatkohan lähteneet järveltä lentoon. Pihalammessa on uiskennellut viime päivinä myös sinisorsia, uros ja naaras eri aikaan. Katsoin lintukirjasta, josko uros ja naaras hautovat vuorotellen, mutta siellä sanottiin, että vain naaras hautoo.

 

P1250794 (2).JPG

 

Hangelbyjärvellä näin pari päivää sitten ensimmäisen telkkäpoikueen, jossa emo ui kymmenen poikasensa kanssa. Ehkä ne olivat lähteneet jostain järven rannalla olevasta pöntöstä tai sitten ovat lähteneet meidän pihapöntöstä salaa ja huomaamatta, vaikka aika hyvin on vahtia pidetty nyt, kun siihen on ollut koronakaranteenin ansiosta tilaisuuskin.

Koronakaranteenista puheen ollen, sen rajoituksia on tämänpäiväisen hallituksen tiedotustilaisuuden mukaan löysätty, joten nyt yli 70-vuotiaat saavat jo tavata läheisiään ulkona, kunhan muistavat pitää turvavälit. On kuulemma käyttäydytty niin hyvin ohjeiden mukaan, että rajoituksia voidaan lieventää, koska koronaepidemian leviäminen on hidastunut.

 

P1250816 (2).JPG

 

Tapasin pari päivää sitten kaksi valkohäntäkaurista, jotka kulkivat rauhallisesti pitkin pihalammen rantaa. Havaitsin ne, kun kävin taas kerran tarkastamassa, että olisiko lammessa jo telkänpoikasia, niitä ei ollut. Toinen kauriista jäi joksikin aikaa poseeraamaan, kun se huomasi, että kuvasin sitä eikä toinenkaan pitänyt kiirettä pois.

 

20200519_100309 (2).jpg

 

Kävin Kalkkirannassa suunnistamassa Martin kanssa, kun sinne on laitettu rasteja, joita jokainen voi käydä etsimässä silloin, kun itselle sopii. Kuntorastejahan ei nyt järjestetä muuten kuin tässä muodossa. Siellä nähtiin suuri joukko hanhia, jotka lensivät idän suuntaan. Tänä vuonna hanhien muuttoreitti ei ole kulkenut meidän ylitse niin kuin useina aikaisempina vuosina.

Martti lähti juoksemaan pitkää suunnistusreittiä, ja minä tyydyin lyhyempään reittiin. Ensimmäiset rastit löytyivätkin vaivattomasti, mutta sitten hieman harhauduin ja vähän aikaa tuntui, että olen ihan ulkona kartalta. Onneksi aurinko paistoi, joten sen avulla osasin päätellä, mihin suuntaan pitää mennä. Löysinkin takaisin lähtöpaikalle, jonne tulimme Martin kanssa sattumalta täsmälleen samaan aikaan hieman runsaan tunnin suunnistuksen jälkeen.