Aamu oli aurinkoinen mutta erittäin tuulinen. Hotellimme rouvan terassin pöydille tekemät aamiaiskattaukset eivät oikein pysyneet paikoillaan vaan osa niistä lensi ympäriinsä. Outin ja Tompan perhe jatkoi aamiaisen jälkeen matkaa Forcalquieriin. Me jäimme vielä vuorokaudeksi St.-Remy-de-Provenceen ja lähdimme tutustumaan kaupungin nähtävyyksiin. Ajoimme Glanumiin, jossa on tehty kaivauksia ja löydetty roomalaisia jäännöksiä. Glanum on esiin kaivettu kaupunki, jonka vanhimmat osat ovat 400 luvulta e.a.a. Paikalla on muun muassa suuri riemukaari, joka pystytettiin vuonna 10 e.a.a. Caesarin kreikkalaisista saaman voiton kunniaksi sekä mausoleumi.

P1040621.JPG

Riemukaari Glanumissa.

Sairaala, l’hospice Saint-Paul-de-Mausole, jossa Vincent van Gogh oli hoidettavana sen jälkeen, kun hän oli leikannut palan korvastaan, on vieläkin samannäköinen kuin van Goghin aikaan 1800-luvun lopulla. Vanhassa luostarissa toimiva sairaala on edelleen käytössä ja siellä on näytteillä niukasti kalustettu huone, jonka kaltaisessa van Gogh asui ollessaan sairaalassa. Se ei ole kuitenkaan sama huone, jossa van Gogh asui.

P1040676.JPG

Vincent van Gogh.

Hollantilainen taiteilija Vincent van Gogh tuli Provenceen junalla vuonna 1888 ja jäi pois junasta Arlesin kaupungissa. Hän halusi muuttaa etelään, aurinkoon ja värien luo. Se päivä, jolloin van Gogh tuli Provenceen, oli kuitenkin harmaa ja kylmä ja kerrotaan, että silloin satoi luntakin. Van Gogh asettui asumaan Arlesiin, ja hänellä oli unelmana luoda taiteilijakollektiivi Provenceen. Taiteilijakollektiivia ei syntynyt ja vain Paul Gauguin ilmestyi paikalle ja asui van Goghin auringonkeltaisessa talossa lyhyen aikaa. Van Gogh asui seudulla melkein kaksi vuotta ja se oli hänen elämänsä tuotteliain kausi. St.-Remy-de-Provence on toinen paikka Arlesin lisäksi, jossa van Gogh maalasi. Sairaalan ympäristössä kasvavat ne sypressit, mantelipuut ja liilat iirikset, joita van Gogh maalasi.

Van Goghin maalauksista tai piirustuksista on yksi ainoa jäänyt Provenceen. Se on ”Les wagons de chemin de fer” (rautatievaunut) ja se on esillä La Fondation Angladon -museossa.

P1040700.JPG

Luostarin puutarha.

Sunnuntaina hotellimme lähellä oleva ruokakauppa oli kiinni, joten ostimme leipomosta täytetyt patonginpalat ja vihanneskaupasta hieman vihanneksia ja hedelmiä ja söimme ne lounaaksi hotellimme terassilla laventelin tuoksussa. Illalliseksikaan emme ruvenneet etsimään ravintolaa, koska monet lähiseudun ravintolat olivat sunnuntai-iltaisin kiinni.