P1240922 (2).JPG

Harmaapäätikka.

 

Lintujen ruokintapaikalla käy melkoinen kuhina. Tali-, sini-, hömö-, töyhtö- ja kuusitiaisia on nähty, mutta odotuksista huolimatta pyrstötiaista ei ole tänä vuonna näkynyt. Mustarastaita, harakoita, närhiä, sepelkyyhkyjä, vihervarpusia ja järripeippoja on myös käynyt melko säännöllisesti. Lisäksi yksi lintu, jota emme aikaisemmin ole ruokintapaikalla nähneet, harmaapäätikka, teki lyhyen vierailun ja viipyi sen ajan männyn rungolla, että ehdin saada siitä kuvan.

 

P1240899.JPG

Järripeippo.

 

Perjantaina ja lauantain vastaisena yönä satoi välillä ajoittain tosi rankasti. Lauantain aamu-uutisten sääosiossa kerrottiin runsaista sateista, ja kerrottiin myös, että joillain paikkakunnilla oli satanut peräti 30 millimetriä. Meidän sademittarissamme oli vuorokauden sadelukema 37 millimetriä.

Meitä seuraava sukupolvi lähestyy jo viidenkymmenen vuoden ikää. Ensimmäinen tähän ikäluokkaan kuuluva ystävämme Tom täytti 50 vuotta viime viikolla. Hänen ja hänen perheensä kanssa olemme tavanneet useina kesinä matkoillamme eri puolilla Eurooppaa, viimeksi muutama vuosi sitten Ranskan Provencessa. Näistä matkoista on paljon mukavia muistoja. Kävimme muun muassa ostamassa Chateauneuf-du-Papen alueen viiniä, joka toimitettiin meille kotiin.

Martin kanssa kävin suunnistuslenkillä meidän metsäpalstallamme Paippisissa. Alueelta on tehty uusi suunnistuskartta, jonka kanssa mekin menimme metsään. Martti moitti kartan laatua, ja totta olikin, että kaikkia maaston muotoja ja kiviä ei kartassa näkynyt. Minä en niin kauheasti keskittynyt suunnistukseen, kun samalla piti etsiä suppilovahveroita, joita jonkin verran löytyikin. Puolukoitakin oli paikoin runsaasti.

 

20191005_173941 (2).jpg

 

Ritva ja Pekka tulivat Salosta Paippisiin äitiä, isää ja meitä muitakin tapaamaan. Viimeksi tapasimme sukujuhlassa Isonkyrön Orisbergissä heinäkuussa. Heidän sukuhaaransa järjestää seuraavan sukutapaamisen kahden vuoden kuluttua, joten tällä kertaa tilaisuus pidetään jossain Salon seudulla, ensimmäistä kertaa jossain muualla kuin Etelä-Pohjanmaalla.

Henna soitti yhtenä päivänä ja kutsui lohikeitolle, ja kun en ollut vähään aikaan häntä ja Jarnoa nähnyt, lähdin käymään. Ajoin auton Itäkeskukseen ja jatkoin sieltä metrolla, koska oli ruuhka-aika ja metrolla heille pääsee nopeasti ja ruuhkattomasti. Heillä on kaikki valmiina vauvaa varten, nyt vain odotellaan, laskettu aika meni jo muutama päivä sitten.

Kävin äidin ja isän kanssa Järvenpäässä Kuuloverkossa kuulolaitteiden tarkistuksessa. Oli aika mielenkiintoista, että Kuuloverkon tietokoneilla pystytään seuraamaan sitä, miten heidän kauttaan hankittuja kuulolaitteita käytetään. Äidillekin todettiin, että täältä näkyy, että kuulolaitteet ovat aina päivittäin käytössä. On nimittäin käynyt niinkin, että asiakas tulee valittamaan kuulolaitteiden toimivuutta, ja sitten koneelta näkyy, ettei laitteita ole edes käytetty.

Nikkilässä oli verenluovutustilaisuus, ja kävin luovutuksessa. Tapasin siellä Sipoossa asuvan entisen opettajakollegani, joka vielä on opetustehtävissä. Paljon on ammattikorkeakouluopetus muuttunut sen jälkeen, kun jäin eläkkeelle. Muun muassa opinnäytetöiden ohjaukseen on nykyään käytettävissä paljon aikaisempaa vähemmän tunteja, mikä ei ainakaan helpota opinnäytetyöprosessia, joka monella opiskelijalla venyy muutenkin.