20191208_162635.jpg

 

Joulukuun kahdeksantena päivänä, säveltäjä Jean Sibeliuksen syntymäpäivänä, vietetään myös suomalaisen musiikin päivää. Tämän päivän kunniaksi Taiteilijakoti Erkkolassa järjestettiin eilen sunnuntaina konsertti Katso pohjoista taivasta, jossa esiintyivät sopraano Laura Pyrrö ja hänen säestäjänsä diplomipianisti Tiina Korhonen. Konsertissa esitetyt suomalaiset laulut oli valittu Jenni Haukion toimittamasta runokokoelmasta Katso pohjoista taivasta, joka julkaistiin Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi kaksi vuotta sitten.

Konsertin ohjelmassa kuultiin tunnettujen runoilijoiden kuten Aleksis Kiven ja Eino Leinon runoihin sävellettyjä lauluja, säveltäjinä muun muassa Oskar Merikanto ja Jean Sibelius ja näiden rinnalla myös uudempia lauluja esimerkiksi Kaj Chydeniukselta. Konsertissa kuultiin muun muassa seuraavat laulut: Oi, muistatko vielä sen virren, Sydämeni laulu, Finlandia-hymni, Laulu onnesta, Oi kallis Suomenmaa, Laulu oravasta, Laulu kuolleesta rakastetusta ja Nocturne. Laulujen välissä Laura Pyrrö lausui myös Aaro Hellaakosken, Aale Tynnin ja Jenni Haukion runoja.

Laulujen ja runojen vuorottelu teki konsertista erityisen viehättävän. Erkkolassa oli lämmin, jouluinen tunnelma ja jo aikaisemminkin olen todennut, että Laura Pyrrön ääni soi erityisen kauniisti hirsirakenteisessa Erkkolassa.

Erkkolassa on parhaillaan näyttely Muistatko Lumikin, Tuhkimon ja Punahilkan? - satuhahmoja kuvitus- ja nykytaiteessa. Taiteilijakodin pirtin seinällä on kuvataiteilija Titta Aaltosen kokoama installaatio Tuhkimo-aiheisista kanavatöistä, jotka hän on hankkinut kotimaisilta kirpputoreilta. Taulujen kuva-aihe on otettu vuodelta 1875 olevasta saksalaisen Paul Meyerheimin Tuhkimo-aiheisesta litografiasta.